Latvijas Saeima palielināja pensiju indeksāciju ilgākam darba stāžam

CC BY-SA 2.0 / Comrade King / Four pretty birds on a rowПожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото
Пожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensiju indeksācija skars tos cilvēkus, kuru darba stāžs ir ilgāks par 30 gadiem, kā arī tos, kuri strādāja veselībai kaitīgajā rūpniecībā, smagos apstākļos.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Pensiju indeksācijai 2018.gadā būs nepieciešami papildus 3,2 miljoni eiro no valsts budžeta, un 16,1 miljons eiro 2019.gadā, vēsta mixnews.lv.

Pašlaik likumā "Par valsts pensijām" ir noteikts, ka "valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, pārskata reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem".

Saeima apstiprināja likumprojektu, saskaņā ar kuru pensionāriem ar darba stāžu no 30 līdz 39 gadiem vai strādājušajiem kaitīgos un smagos apstākļos izmaksu indeksācijas koeficients sastādīs 60% no reālā darba algu pieauguma, un ar stāžu virs 40 gadiem – 70%.

Vidējais vecuma pensijas apmērs Latvijā 2016.gada beigās bija 301 eiro. Lietuvā šis rādītājs ir 255 eiro, Igaunijā 390 eiro.

2017.gada pavasarī veiktā SKDS aptauja parādīja, ka 66% latviešu uzskata, ka par viņu materiālo nodrošinājumu vecumdienās ir jāparūpējas valstij. Tikai 30% uzskata, ka savas vecumdienas viņiem ir jānodrošina pašiem.

Ziņu lente
0