Viedoklis

Jāņu maģija

© Sputnik / Робертс ВицупсВицупс Лиго
Вицупс Лиго - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvojās svētki. Tuvojās Līgo un Jāņi. Svētki, kurus liela daļa latviešu un "latvijcu" gaida ar īpašu degsmi un nepacietību. Tas saprotams, jo nevieni citi svētki neprasa tik rūpīgu un savlaicīgu gatavošanos. Un, kā nu ne – šie ir patiesi brīnumaini un maģiski svētki. Daudz brīnumaināki un maģiskāki pat par, piemēram, Ziemassvētkiem.

Vai jūs kādreiz esat mēģinājuši savā prātā aptvert to pārdabisko lietu kopumu, kas notiek naktī no 23. uz 24. jūniju? Es pamēģināšu.

Vietējie kaimiņzemes patrioti, oranžmelno lentīšu adepti un pat tie, kas gandrīz ikvienā simbolā pamana svastiku vai tās aizmetņus, pēkšņi kļūst imūni. Imūni pret visu latvisko. Viņus vairs netracina karmīnsarkanā krāsa, vienveidīgās tautasdziesmas, un pat ar fašisma simboliem nosētā Lielvārdes josta šķiet tīri pieņemama. Kāds mans paziņa, kurš Džugašvili uzskata par savu elku un, kuram skolā mācīja "citu vēsturi", gatavo šašliku spaiņus un iepērk alu, lai maģiskajā naktī pievienotos svinētājiem un alus radītajā apgarotībā dziedātu – "ļīgooo"!

Rīga LĪGO - Sputnik Latvija
Foto
Rīga LĪGO

Šī ir tā maģiskā nakts, kuras priekšā piekāpjas pat likumi. Jūs beidzot varat lietot alkoholu (alus ir Dievs!) sabiedriskās vietās un vispār, kur jums ienāk prātā. Neviens jums nepārmetīs, ja svētku apogejā jums pīsies kājas, vai aiz pacilātības pievemsiet kādu stūri. Nē! Šonakt viss ir atļauts.

Šī būs tā maģiskā nakts, kad daudz kas notikts pirmoreiz. Tiks noņemti neskaitāmi vainadziņi un, līdz šim pārprastā tiklībā dzīvojošas pusaudzes, beidzot iepazīs Amoru. Tiks aizmirsti daudzi pāridarījumi un aizvainojumi. Ja tos nevarēs aizmirst alus iespaidā, tad palīgā tiks ņemti sētas mieti – rezultāts garantēts. Daudzi bērni, kurus vecāki līdz šim aplami sargājušas no Bakhus pieskārieniem, beidzot iepazīs šī cēlā dzēriena garšu, lai nākotnē nodibinātu ciešu draudzību. Piemērs, taču, ir!

Arī daudzi autovadītāji, neskatoties uz aplamajām antireklāmas kampaņām, beidzot varēs nodemonstrēt savas patiesās braukšanas prasmes.

Kārtējā brīnumu nakts vairs nav tālu. Steidziet! Steidziet pirkt un gatavot!

Līgo!

Ziņu lente
0