Ierosināts atņemt Triju zvaigžņu ordeni Edvīnam Šnorem par viņa izteikumiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas sabiedrisko organizāciju pārstāvji uzskata, ka Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šnore izdarījis daudz kaunpilnu darbu, kuru dēļ viņam var atņemt apbalvojumu.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Latvijas Cilvēktiesību komiteja (LCK) un Latvijas Krievu biedrība vērsušās Ordeņu kapitulā ar ierosinājumu atņemt Edvīnam Šnorem Triju zvaigžņu ordeni, raksta Mixnews.lv.

Nacionālās apvienības deputāts Edvīns Šnore saņēma apbalvojumu 2008. gadā. Likums par valsts apbalvojumiem nosaka, ka lēmums par ordeņa atņemšanu var tikt pieņemts, ja persona "ir izdarījusi apkaunojošu nodarījumu, kas nebija zināms Ordeņu kapitulam apbalvojuma piešķiršanas laikā un kas nav savienojams ar apbalvotas personas statusu".

LCK valdes loceklis Aleksandrs Kuzmins uzsvēra, ka pamatojums atņemt Šnorem ordeni ir redzams.

"Piemēram, filmas "Padomju vēsture" sižetu izmantošana, kurus filmas uzņemšanā iesaistītais vēsturnieks, opozicionārs no Krievijas Boriss Sokolovs uzskata par viltojumu," — atgādināja Kuzmins.

Viņš arī piebilda, ka pirmskara Latvijas sabiedrisko lietu ministra Alfrēda Bērziņa izteikumu atkārtošana par "krievu utīm" ir šokējoša, it īpaši, ja tie skan no vēsturnieka mutes, kuram vajadzētu zināt, ar kādiem nolūkiem cilvēki tiek pielīdzināti kukaiņiem.

Депутат Сейма Эдвин Шноре - Sputnik Latvija
Četras organizācijas vērsušās Ģenerālprokuratūrā ar sūdzību pret Edvīnu Šnori

Jau maijā LCK vērsās pie Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja ar lūgumu izskatīt Šnores lietu. 14. jūnijā komisija viņam izteica mutisku brīdinājumu.

Maijā Ģenerālprokuratūrā par Šnores izteikumiem sūdzējās tiesībsargs Vladimirs Lindermans un četras sabiedriskās organizācijas: Latvijas Krievu biedrība, Latvijas Krievu kopiena, Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija un biedrība "Perom".

Ziņu lente
0