Kāpēc sākušies maksātnespējas administratoru aresti

© Foto : pixabayRokudzelži. Foto no arhīva
Rokudzelži. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija aizturējusi vairākus maksātnespējas administratorus, kuri iepriekš tika uzskatīti par "neaizskaramo kastu". Iespējams, aresti turpināsies.

RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik, Pāvels Kirillovs. Spriežot pēc visa, Latvijas tiesiskajā sistēmā un pat politiskajā struktūrā sākušās kaut kādas tektoniskas nobīdes. Citādi ir ļoti grūti raksturot nesenās maksātnespējas administratoru aizturēšanas faktu, kuri vairāku iemeslu dēļ Latvijā vienmēr uzskatīti par "neaizskaramiem".

Minēto iemeslu vidū ir likumu nepilnības — to trūkumu dēļ prātīgi ļautiņi var cauri adatas acij izvest ne tikai kamieli vien — cauri izlīdīs pat zilonis. Taču galvenais iemesls ir atbalsts partijās — izpildītāju iestāde atradās un vēl joprojām ir Nacionālās apvienības ziņā, kas pieskata Tieslietu ministriju.

Holdinga Group DF direktoru padomes priekšsēdētājs Dmitrijs Firtašs - Sputnik Latvija
Austrijā atbrīvo Ukrainas oligarhu Firtašu, kura izdošanu pieprasa ASV un Spānija

Atskanējis pat viedoklis par to, ka nacionālo politiķu noslīcinātās programmas "Uzturēšanās atļauja apmaiņā pret investīcijām" slēgšana nākusi par labu tieši administratoriem, kuri cerēja iedzīvoties uz būvuzņēmēju bankrotu rēķina. Ministrija visiem spēkiem pretojās reformai, kas cita starpā pielīdzināja administratorus ierēdņiem, tātad viņiem nāktos atskaitīties par saviem ienākumiem.

Daudzi jau labu laiku ir neapmierināti ar maksātnespējas administratoru darbību. Tiesa, parastos kreditorus, kuru mantība maksātnespējas procesā aiziet viņiem gar degunu, neviens neuzklausa. Taču arī Ārvalstu investoru padome ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka nekontrolējamie maksātnespējas procesi ir viens no šķēršļiem, kas kavē ārvalstu investīciju plūsmu Latvijā.

Tomēr sabiedrībā un uzņēmēju vidū lielāko sašutumu radīja administratoru sešciparu ienākumi, informācija par kuriem retumis iespiedās medijos.

Te nu ir sākušies aresti. Aizvakar Valsts policija aizturēja likvidējamās Trasta komercbanka maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu un vēl vienu maksātnespējas procesa administratoru — Māri Sprūdu. Mazliet vēlāk tika ziņots, ka Valsts policija aizturējusi arī administratoru Nauri Durevski un finansistu Jorenu Raitumu.

Банкомат - Sputnik Latvija
Taivānā notiesāts Latvijas pilsoni par bankomātu apzagšanu starptautiskā grupējumā

Latvijas Juristu apvienības valdes priekšsēdētājs Rihards Bunka sarunā ar rus.db.lv komentēja Valsts policijas veiktos arestus.

"Zināmu daļu informācijas šajās lietās mūsu organizācija pati sniedza Valsts policijai, — stāsta Bunka. — Es nekomentēšu konkrēti šos gadījumus, par kuriem ziņas parādījās šodien. Taču mums ir zināmi gadījumi, kuros maksātnespējas administratori tīšām izpārdod uzņēmumu aktīvus, ko itin labi varētu atjaunot uzņēmējdarbībā."

Eksperts norādīja, ka shēma ir sekojoša: maksātnespējas administratori izpārdod uzņēmuma aktīvus fiktīvām personām par nelielām naudas summām un faktiski kļūst par vērtīga nekustamā īpašuma un aktīvu īpašniekiem.

"Viņi vienkārši ļoti atjautīgi apiet likumu, — stāsta Bunka. — Un pie tam ne no kā nebaidās. Protams, agri vai vēlu visi noslēpumi atklājas, taču noteiktā posmā viņiem izdodas to visu paveikt. Vai to var nosaukt par noziedzīgu grupējumu? Jā, neapšaubāmi."

Pēc eksperta domām maksātnespējas administratoru zelta laiks jau ir beidzies.

Valsts policija - Sputnik Latvija
Cerību nesošās speciekārtas: Latvijā apkaro korupciju uz autoceļiem

"Vienkārši paši administratori to nezināja, — viņš skaidro. — Mūsu tiesībsargājošās iestādes gaidīja noteiktu brīdi, lai liktu lietā jau sakrāto informāciju. Mana prognoze: šogad tiks aizturēti vēl aptuveni 8-10 maksātnespējas administratori. Tagad likums jau iet uz administratoru darba kontroles pusi.

Reiz tiks skaidrībā ar administratoru peļņu, kas bieži mērojama ar sešzīmju cipariem. Tas ir racionāls jautājums, jo tādēļ savu līdzekļu daļu nesaņem likvidējamā uzņēmuma kreditori."

Sputnik Latvija sekos turpmākajiem notikumiem. Laiks rādīs, vai patiešām sasniegs likumības kalngals un tiesiskā "atmoda", vai runa ir tikai par banālu ietekmes sfēru pārdali.

Ziņu lente
0