Politika

Kas "stūrēs" Latvijas pilsētas – tauta jau ir izlēmusi

© Sputnik / Oksana DzadanPašvaldību vēlēšanas
Pašvaldību vēlēšanas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenā "spēle", protams, ritēja galvaspilsētā, taču "apvērsums" neizdevās – Rīgas administrācija paliks pie varas vēl četrus gadus.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik, Andrejs Solopenko. Centrālā vēlēšanu komisija Rīgā saņēmusi vēlēšanu rezultātus no 149 iecirkņiem (kopā Rigā ir 158 iecirkņi), un par "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" bloku atdoto  balsu skaits sasniedzis 51,40%.

Otro vietu balsu ieņēmis Latvijas Reģionu apvienības un "Latvijas attīstībai" apvienotais saraksts (13,46%). Domē strādās arī Jaunā konservatīvā partija (13,26%), Nacionālā  apvienība  (9,13%) un "Vienotība" — 6,15%. Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Rīts gudrāks par vakaru

Aptaujas pie vēlēšanu iecirkņu izejas Rīgā liecināja, ka "Saskaņas" un GKR saraksts saņēmis tikai 42,9% balsu, un bloka sāncenši kopsummā saņēma vairāk. Tātad Nila Ušakova un Andra Amerika bloks varēja zaudēt vairāku galvaspilsētas pašvaldībā, jo saņēma tikai 29 mandātus no 60.

Pašvaldību vēlešanās Latvijā - Sputnik Latvija
Balsu skaitīšana: uzvar vienaldzība

 "Latviešu" partiju pārstāvji optimistiski pauda gatavību veidot koalīciju pret "Saskaņu", Rīgas vicemērs Andris Ameriks pieļāva iespēju strādāt opozīcijā.

Taču galvaspilsētas mērs ieteica netaisīt vaļā šampanieti un sagaidīt oficiālos rezultātus.

Patiešām, aptaujās pie izejas nebija ņemti vērā priekšlaicigi nobalsojušie vēlētāji — galvaspilsētā viņu skaits sasniedza 15%. Daudzi respondenti atteicās atbildēt uz jautājumu par savu izvēli. Galu galā iznāca, ka Ušakovs ieņēmis pareizu pozīciju, kas galu galā attaisnojās. Spriežot pēc visa, "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" bloks domē saņems 32-33 vietas, garantējot Ušakova ievēlēšanu trešajam termiņam.

Vienlaikus uzmanība jāpievērš tam, ka pašreizējais rezultāts ir mazāks salīdzinājumā ar 2013. gada vēlēšanām. Tas liecina, ka "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" joprojām ieguvuši rīdzinieku atbalstu, taču daļu vēlētāju viņi ir zaudējuši. Secinājums ir skaidrs — pašreizējai administrācijai nāktos ņemt vērā kritiku, citādi pēc četriem gadiem, iespējams, vairākuma vairs nebūs.

Galvenais — stabilitāte

Citās Latvijas pilsētās aptauju rezultāti bija tuvāki gala iznākumam. Daugavpilī domē strādās mēra Jāņa Lāčplēša Latgales partija un "Saskaņa" Andreja Elksniņa vadībā — tās demonstrē aptuveni vienādu rezultātu. Pašvaldībā strādās arī Riharda Eigima "Mūsu partija", un tieši no viņiem būs atkarīgs, kas kļūs par jauno pilsētas galvu.

Liepājā "zelta akciju" saņēmusi "Saskaņa".

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Ušakovs: Latvija var pārvērsties par etnogrāfisko muzeju

Citās lielpilsētās pašreizējo vadību nekas neapdraud. Jūrmalā vairāk nekā 30% saņēmusi Zaļu un zemnieku savienība, kuras līderis Gatis Truksnis, domājams, atkal ieņēms mēra vietu. Tāpat pie varas paliks ZZS pārstāvis Jelgavā Andris Rāviņš.

Rēzeknē pārliecinošu uzvaru izcīnījusi "Saskaņa", saņemot vairāk nekā pusi vēlētāju balsu, tātad Aleksandram Bartaševičam radīsies iespēja strādāt, nepiesaistot partnerus. Protams, posteni saglabās arī Aivars Lembergs, par kura partiju balsojuši vairāk nekā 62% ventspiliešu, tātad cilvēki uzticas pašreizējai varai un pārmaiņas nevēlas.

Ziņu lente
0