Kārtējais "kariņš": Latvijā sākušās NATO mācības Saber Strike

CC0 / U.S. Army Europe / M1A1 Abrams, NATO mācības Saber Strike
M1A1 Abrams, NATO mācības Saber Strike - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saber Strike sauszemes un gaisa apvienotās mācības komandē ASV. Manevri ir vērienīgi – 2 tūkstoši karavīru no 8 valstīm.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Ikgadējās NATO starptautiskās mācības Saber Strike Latvijā sākas šodien un turpināsies līdz 15. jūnijam.

Šogad manevros piedalās Latvija, Lietuva, Itālija, Norvēģija, Lielbritānija, Polija, Slovākija un ASV. Šī gada mācību mērķis —uzlabot  ātrās reaģēšanas spēku tūlītējas izvēršanas iemaņas, sabiedroto darbību un pārvietošanās brīvības koordināciju Latvijā.

Mācību sagatavošanas darbus "aizēnoja" nepatīkams notikums: uz autoceļa Ventspils — Kuldīga notika CSN. No tā niansēm zināms, ka civilais transports — benzīna vedējs nav devis ceļu kara policijas automašīnai, taču tā tikai viegli saskrāpēta. Kara policija pavadīja amerikāņu bruņotās tehnikas kolonnu, kas ieradās mācībās Saber Strike.

Iedzīvotāji lūgti paciesties

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki jau iepriekš atvainojušies Latvijas iedzīvotājiem par iespējamām neērtībām, ko varētu radīt daudzi militāro grupu un tehnikas kustība. Civilie autovadītāji ir brīdināti par to, ka militārā konvoja kustibas aizkavēšanu aizliedz ceļu satiksmes noteikumi. Iedzīvotāji saņēmuši arī informāciju par to, ka kara lidmašīnas un helikopteri lidos trokšņaini, taču kaitējums cilvēka veselībai un īpašumam netiks nodarīts.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško - Sputnik Latvija
NATO aktivitāte mazina stabilitāti Eiropā

Iepriekšējās NATO starptautiskās mācības Latvijā noslēdzās pavisam nesen — 2017. gada aprīlī. Manevros  Summer Shield XIV piedalījās vairāk nekā 1,2 tūkstoši karavīru no Latvijas, ASV, Bulgārijas, Igaunijas, Kanādas, Lietuvas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Rumānijas, Slovākijas, Vācijas un Zviedrijas.

Manevros tika apgūtas artilērijas atbalsta, gaisa aizsardzības un izlūkošanas iemaņas, pretošanās masveida iznīcības ieročiem, prettanku aizsardzība un kara inženieru operācijas.

Manevri Summer Shield Latvijā notiek kopš 2004. gada, no 2014. gada tie iekļauti NATO mācību sarakstā un pieejami visām alianses dalībvalstīm. 2016. gadā mācībās piedalījās vairāk nekā 1,3 tūkstoši kareivju.

NATO regulāri māca Baltijas valstīm kara mākslu: 2017. gadā šeit notiks vismaz 16 mācības — gan starptautiskie, gan nacionālie manevri.

NATO liek atgriezties "aukstā kara" ērai

Pēdējā laikā NATO aktīvi organizē mācības pie Krievijas robežām, Baltijas valstīs trīskāršojušies ātrās reaģēšanas spēki. Komentējot alianses darbības, Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško norādīja, ka tās nopietni kaitē Krievijas drošībām. Viņš piebilda, ka faktiski alianse pāriet pie "aukstā kara" laiku shēmas un no jauna mēģina runāt ar Krieviju no spēka pozīcijas. Tas neko nedos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins par NATO izdevumu palielināšanu: pret ko karot taisāties?

Tomēr Krievija ir satraukta. Gruško uzskaitīja NATO darbības: liela mēroga manevri pie Krievijas rietumu robežām, bruņojuma izvietošana noliktavās Beļģijā, Vācijā un Nīderlandē, štābu izveide Bukarestē un Ščecinā, koordinācijas šūniņu organizēšana, GKS klātbūtnes paplašināšana Baltijas valstīs, kur radušās četras aviācijas bāzes, NATO valstu militārā klātbūtne Baltijas un Melnajā jūrā.

"Mēs konstatējam, ka turpinās NATO militārās infrastruktūras tuvošanās, tie pilnveidots lidlauku un ostu tīkls, sertificēti piegādes ceļi, tiek novērstas birokrātiskās barjeras, kas traucē alianses spēku brīvu pārvietošanos," — konstatēja Gruško.

Tas viss līdz ar augošo militāro aktivitāti — mācībām un treniņiem — rada jaunu realitāti, uzsvēra Gruško. "No "aukstā kara" vēstures zinām, ka šāds militārās plānošanas politikas sajaukums noved pie bruņošanās sacensību spirāles, pie konfrontācijas spirāles, no kuras būs ļoti grūti iziet. Tas mums ir jāņem vērā gan no politiskā, gan militārā viedokļa," — piebilda Krievijas militārais eksperts.

Ziņu lente
0