Cerību nesošās speciekārtas: Latvijā apkaro korupciju uz autoceļiem

© Foto : Valsts policijaValsts policija
Valsts policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšējs rīkojums aizliedz Latvijas Kārtības policijai izmantot mašīnas bez video- un audioierakstīšanas, un drīzumā kameras piestiprinās arī pie apģērba.

RĪGA, 2.jūnijs — Sputnik. Jaunie tehniskie palīglīdzekļi ļauj ceļu policijai ievērojami samazināt korupciju un ļauj fiksēt pārkāpumus, mixnews.lv citē Kārtības policijas Galvenās pārvaldies priekšnieku Arti Velšu

"Mēs esam sākuši izmantot tehniskās iespējas, kuru agrāk vienkārši nebija. Mums ir iekšējs rīkojums, kas aizliedz izmantot mašīnas bez speciāla aprīkojuma: videoierakstīšanas un skaņas ierakstīšanas mašīnas salonā. Ja pie mašīnas atveras durvis, tad skaņas ierakstīšanas ieslēdzas, " paziņoja Velšs. Tādējādi, pēc viņa vārdiem, inspektori atrodas pastāvīgā uzraudzībā.

Камера контроля скорости - Sputnik Latvija
Fotoradari "izrakstīja" latviešiem naudas sodus gandrīz 9 miljonu apmērā
Velšs pastāstīja, ka komandieriem ir iespēja pieslēgties pie jebkuras mašīnas, ieslēgt skaņu, noklausīties inspektorus. Drīzumā parādīsies individuālās videokameras, kuras ieslēgsies, kad ceļu policija aptur pārkāpējus. Kameras būs piestiprinātas pie atstarojošās vestes.

Iedot kukuli policijas inspektoram ir ļoti sarežģīti, un turpmāk tas kļūs vēl sarežģītāk, paziņoja Artis Velšs. Viņš atgādināja par iekšējās drošības specdienestu, kurš nodarbojas ar ceļu inspektoru korupcijas noziegumu izskatīšanu.

"Kukulis nav problēmas atrisinājums, tas ir noziegums, " uzsvēra Velšs.

Pēc SKDS datiem, Latvijas iedzīvotāji kļuvuši neiecietīgāki pret korupciju uz autoceļiem. 2017.gada martā uz jautājumu par atpirkšanās naudas sniegšanas ceļu policistam morālo pieņemšanu, 56% respondentu atbildēja, ka uzskata to par nepieņemamu, savukārt, 2010.gadā šādu atbildi sniedza vien 34% aptaujas dalībnieku.

Tuvāk pie ķermeņa

Maija sākumā Sputnik Latvija paziņoja, ka korupcijas apkarošanas ietvaros tika pasludināts konkurss par individuālo kompakto kameru piegādi, kuras ceļu policistiem būs jānēsā uz drēbēm.

Policistiem iegādāsies videokameras - Sputnik Latvija
Policistiem iegādāsies videokameras apģērbam par 110 tūkstošiem eiro

Tiks iegādātas apmēram 450 kameras, izmaksas sastādīšot 110 tūkstošus eiro. Kameras paredzētas ceļu policijas patruļdienestiem un policijas darbiniekiem, kuri nodrošina sabiedrisko kārtību. Tās ir nepieciešamas ne vien korupcijas apkarošanai, bet arī konflikta situāciju risku samazināšanai. Šobrīd kameras ir uzstādītas tikai policijas automobiļos.

Korupcijas apkarošanai ir jākalpo arī iepriekš ieviestajam jaunievedumam — policistiem aizliedza dežūras laikā nēsāt līdzi vairāk nekā 30 eiro skaidrā naudā. Summa, kas to pārsniedz var izraisīt aizdomas un vest pie dienesta pārbaudes.

Ziņu lente
0