Saldā dzīve: Latvijai no jauna atļaus ražot cukuru

CC BY-SA 2.0 / Lisa Risager / SugarCukurs cukurtraukā ar karotēm. Foto no arhīva
Cukurs cukurtraukā ar karotēm. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā desmit gadus pēc "cukura reformas" sākuma ES kvotas cukurbiešu audzēšanai un cukura ražošanai Latvijā, iespējams, tiks atceltas, taču vēl nav zināms, vai iespējams atdzīvināt iznīcināto nozari.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Šogad Eiropas Savienība atcels cukura ražošanas ierobežojumus, un Latvija varēs atdzīvināt cukura nozari, raksta TVnet.

2006. gadā ES notika tā saucamā cukura reforma, organizēta ar mērķi mazināt cukura pārpalikumus un atbrīvoties no nelielajiem un konkurēt nespējīgajiem ražotājiem tirgū. Tika pilnīvā pārtraukta cukurbiešu audzēšana Bulgārijā, Īrijā, Latvijā, Portugālē un Slovēnijā. Tika slēgtas cukura fabrikas Jelgavā un Liepājā (fabrika Jēkabpilī bankrotēja jau 1999. gadā).

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Vāc parakstus par PVN samazināšanu veselīga uztura pārtikai

Taču ES vēlas uzsākt eksportu pasaules tirgū un atceļ ražošanas ierobežojumus. Prognozēts, ka cukura ražošana ES pieaugs par diviem miljoniem tonnu.

Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis uzskata, ka cukura nozares atjaunošana ir iespējama, taču ar to jānodarbojas nevis atsevišķiem lauksaimniekiem, bet gan kooperatīviem. Ir arī cerība uz ārvalstu investoriem. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ģenerāldirektors Guntis Vilnītis atzīmēja, ka viss patiešām ir atkarīgs no privāto uzņēmēju iniciatīvas.

"Ja viņi zina, ka produktam būs noiets, tas jau ir labs sākums. Otrais solis — ja valstij parādīsies interese. Tad var runāt par dažādiem projektiem un izmaiņām," — viņš skaidro.

Vilnītis nav pārliecināts, vai investorus ieinteresēs cukura ražošana Latvijā. No vienas puses, agrākā pieredze liecina, ka tā ir ienesīga lieta, no otras — tirgus jau ir sadalīts, un būs grūti iekarot vietu.

Kļavu sula. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Drīz Latvijā varēs iegādāties kļavu sulu un vīgriežu sīrupus

Zemkopības ministrijas pārstāve Dace Freimane atzīmēja, ka resors neregulē cukura ražošanas atjaunošanas jautājumu.

"Protams, ja kāds vēlēsies ražot cukuru, viņš to varēs darīt. Taču, ja kāds pieņems tādu lēmumu, jāņem vērā, ka cukura tirgus atvēršanas rezultātā, iespējams, augs konkurence uzņēmumu vidū," — viņa uzskata.

Freimane pauda, ka būtu grūti vērtēt, vai līdz ar ierobežojumu atcelšanu mainīsies cukura cena. Taču Lauksaimniecības tirgus centra vadītāja Ingūna Gulbe atzīmē, ka nav pamata cerēt uz cukura cenas strauju krišanos.
"Kad Eiropas Savienība atcels kvotas, cukura cena visdrīzāk kritisies, ja skatāmies no ražošanas ierobežojumu viedokļa. No otras puses, pārtikas produktu, tostarp cukura cenas veido dažādi faktori: degvielas cena, politiskā cituācija, raža vai neraža, slimības," — skaidro Gulbe.

Ziņu lente
0