Eirodeputāts: Latvija parādījusi ES, ka bēgļu sadales sistēma nestrādā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir pierādījusi, ka bēgļu uzņemšanas kvotu sistēma nedarbojas. Cilvēki, kuri bēg no kara, nevēlas palikt Baltijā, viņi tik un tā dodas uz Vāciju, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Latvija acīmredzami apliecina, ka bēgļu piespiedu sadales programma ES valstīs nedarbojas, paziņojis Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Vēsta Mixnews.lv.

Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
No Latvijas prom devušies visi bēgļi, kuriem nācies pamest Muceniekus

Ir jāatzīst bēgļu uzņemšanas kvotu sistēmas kļūdas – tā tikai formāli uzskatāma par brīvprātīgu un un tikusi radīta lielā steigā "ugunsgrēka dzēšanai", uzskata Zīle. Pēc viņa domām, jāizstrādā mehānisms "īsto bēgļu" atbalstam – izmitināšanai, palīdzībai darba meklējumos un tā tālāk.

Ja Poliju un Ungāriju sodīs par to, ka šīs valstis nepilda savas saistības bēgļu uzņemšanas jomā, Eiropas Komisija pieļaus lielu kļūtu, uzskata Zīle.

Pēc viņa domām, tāda politika var novest pie ES dalībvalstu attiecību un to pilsoņu pasliktināšanās, un pie tā vainīgs būs EK prezidents Žans Klods Junkers.

Zīle cer, ka pēc vēlēšanām Vācijā Angelas Merkele, paliekot pie varas, varētu saprast, ka šī jautājuma ātrāka izbeigšana ir nepieciešama.

Deputāts uzsvēra, ka arī Latvijas gadījumā ir redzams, ka esošā sistēma nestrādā.

"Domāju, ka Latviju ar sankcijām nesodīs, jo ir valstis, kuras nav pieņēmušas nevienu bēgli. Cilvēki, kas patiešām bēga no kara, vai pat arī nebēga no kara, nevēlējās nokļūt Baltijā, tas nav viņu mērķis. Daudzi no viņiem ir samaksājuši par to, lai nokļūtu Vācijā un viņi tur dosies, neatkarīgi no kādiem nosacījumiem. Tas, ka piespiedu pārdalīšana nestrādā, tas ir acīmredzami arī Latvijas gadījumā," – saka eiroparlamentārietis.

Сирийские дети - Sputnik Latvija
Latvija nav pārkāpusi noteikumus bēgļu pārvietošanas programmu
Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka lielākā daļa bēgļu un alternatīvā statusa saņēmēju, kuri Latvijā ieradušies pērn, valsti pametuši. IeM informē, ka laikā no 2016. gada aprīļa no 487 ārvalstniekiem, kam snieguši konsultācijas sociālie darbinieki, 308 cilvēki valsti ir pametuši. Viņu vidū bija 167 pārvietotās personas, bet pārējie Latvijā ieradušies patstāvīgi.

ES bēgļu pārvietošanas programmas ietvaros Latvija apņēmusies divu gadu laikā uzņemt 531 bēgli, no kuriem 195 ieradīsies no Grieķijas, 186 – no Itālijas, 50 – no Turcijas. Pagaidām atbilstoši programmai Latvijā ieradušies 318 cilvēki.

Ziņu lente
0