Saeimas komisija izskatīs likumu par mediķu darba dienu

© pixabayБольничная палата
Больничная палата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija izskatīs likumprojektu par pakāpenisku atteikšanos no medicīnas darbinieku pagarinātās darba dienas.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija izskatīs likumprojektu par atteikšanos no normālās pagarinātās darba dienas, pastāstīja LTV raidījumam "Rīta panorāma" apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks. 

Šobrīd vēl nav panākta vienošanās par papildu līdzekļiem veselības aprūpes nozarei, taču, iespējams, tiks ieviests jauns maksājums, pastāstīja Ražuks. 

Viņaprāt, bez pārejas perioda neiztikt, jo līdzekļu nav. Atteikšanos no pagarinātās darba dienas var finansēt tikai no līdzekļiem neparedzētiem apstākļiem.

В операционном блоке РНПЦ неврологии и нейрохирургии идет операция по удалению опухоли головного мозга - Sputnik Latvija
Latvijas medicīnu var izglābt uz iedzīvotāju rēķina

2009.gadā likumā par ārstniecisko darbību ieviesa kārtību, saskaņā ar kuru mediķiem drīkst noteikt "normālo pagarināto darba dienu", kas nepārsniedz 60 stundas nedēļā vai 240 stundas mēnesī. Papildus samaksu par to ārsti nesaņem.

Veselības ministrija piedāvā atteikties no pagarinātās darba dienas mediķiem līdz 2020. gadam: katru gadu "normālo pagarināto darba dienu" samazinās par 20 stundām (tātad 2018. gadā tā sastādīs 55 stundas nedēļā vai 220 stundas mēnesī) un 2020. gadā tā sasniegs 40 stundas nedēļā.

Maija vidū Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība pieņēma lēmumu par daļēju mediķu streiku sākot ar 1.jūliju, protestējot pret 60 stundu darba nedēļu. Protesta akcijas organizēšanu tāpat atbalsta Latvijas Māsu asociācija un Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodbiedrība.

Par savu dalību streikā jau ir paziņojušas Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas akušieres un medmāsas.

Ziņu lente
0