Šķīvis no Latvijas palīdzēs notievēt

© pixabayПаста
Паста - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdomātas daudzas svara zaudēšanas metodes, taču vai šķīvis, kas rada iespaidu, ka tajā ir vairāk ēdiena nekā patiesībā, var kļūt par vienu no tām? Eksperti uzskata, ka tā patiešām ir.

RĪGA, 22. maijs — Sputnik. Šķīvis, ko izgudrojis Nauris Cinovics no Latvijas Mākslas akadēmijas, ārēji izskatās kā jebkurš cits, taču tā dibena izliektā virsma samazina kopējo laukumu, kas ļauj novietot tajā mazāk pārtikas nekā parastā šķīvī, raksta telecinco.es.

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Vāc parakstus par PVN samazināšanu veselīga uztura pārtikai

Turklāt šķīvis ir izgatavots no caurspīdīga stikla, kas pastiprina satura lielāka apjoma sajūtu.

Cinovics ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu iesniedza savu izgudrojumu Eiropas kongresā par liekā svara problēmām, kas noticis Portu (Portugāle), un tagad nolēmis izmēģināt to ar 100 brīvprātīgiem. Eksperti arī atbalsta izgudrotāja ideju, uzskatot to par alternatīvu mazākā izmēra šķīvju izmantošanai.

Sūzana Džeda no Oksfordas universitātes uzskata, ka efektivitātes apstiprināšanai nepieciešami praktiskie eksperimenti. "Tā ir ģeniāla ideja, tā ir dabiskāka, nekā mazāku šķīvju izmantošana."

"Šķiet, tā ir laba doma. — norāda doktors Pols Kristansens Liverpūles universitātes psiholoģijas fakultātes doktors. — Ja cilvēks domā, ka viņš apēdis pilnu šķīvi ēdiena, viņš jūt lielāku gandarījumu. Daudzi uzskata, ka jāapēd viss, kas ir šķīvī. Ja "tīra šķīvja" cienītājiem radīt sajūtu, ka tajā ir daudz ēdamā, tas pastiprinātu sajūtu, ka apēstas pilnvērtīgas pusdienas."

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Latvijā aug pieprasījums pēc vegānu un veģetāriešu pārtikas produktiem
Saskaņā ar psiholoģijas profesori Džeinu Ogdenu no Sarejas universitātes, ir daudz pierādījumu tam, ka dažādu iemeslu dēļ mēs apēdam vairāk, nekā to prasa bioloģiska nepieciešamība, un nereti tas ir saistīts ar vizuālo uztveri. Iespēja mainīt uztveri ir iedarbīgs veids, kā patērēt mazāk pārtikas.

Profesors Čārlzs Spenss no Oksfordas universitātes, ēdiena garšas un psiholoģiskās uztveres speciālists, uzskata, ka Cinovica izgudrojums patiešām ir laba ideja. "Pastāv dažādi veidi, kā apmānīt acis, tādi kā nelielu vai smagu šķīvju izmantošana, kas veido liela apjoma ilūziju. Rievots šķīvis, šķiet, rada to pašu sajūtu."

Tostarp Cinovics izstrādājis smagākus, nekā ierasts, galda piederumus, kuri veicina lēnāku ēdienreizes tempu.

"Mana ideja ir panākt, lai izskatītos, ka ēdiena apjoms ir lielāks. Izmantojot trīsdimensiju rievotu šķīvi, rodas sajūta, ka tajā ir tikpat daudz ēdiena kā parastajā šķīvī, taču patiesībā tā ir mazāk. Tas ir veids, kā apmānīt savas smadzenes likt tām domāt, ka esi apēdis daudz."

Šķīvja rievotā virsma palēnina pārtikas patēriņa tempu, to arī veicina galda piederumi – katrs no tiem sver 1,3 kilogramus. "Izmēģinājumos esmu patērējis 11 minūtes, lai apēstu to ēdiena daudzumu, ko apēdu 7 minūtēs. Mūsu smadzenēm vajag vismaz 20 minūtes, lai saņemtu no kuņģa signālu par sātu, tāpēc kad mēs ēdam ļoti ātri, mums šķiet, ka jāturpina mieloties. Tomēr, ja ēdam lēnāk, signāls nonāk smadzenēs agrāk, tādējādi mēs apēdam mazāk."

Izgudrotāja izmēģinājumi liecina, ka sāta sajūtu veicina arī zaļās krāsas galdauta izvēle, taču pats Cinovics uzskata, ka šajā jomā ir nepieciešami papildu pētījumi.

Ziņu lente
0