Latvija nav pārkāpusi noteikumus bēgļu pārvietošanas programmu

© REUTERS / Muhammad HamedСирийские дети
Сирийские дети - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts pieņēmusi 60% cilvēku ES programmas ietvaros, kas paredzēta diviem gadiem un beidzas 2017. gada septembrī, taču vidēji 160 tūkstošu cilvēku pārvietošanas plāns ir izpildīts par 11%.

RĪGA, 22. maijs — Sputnik. Latvija šobrīd pieņēmusi 60% bēgļu, un pateicoties tam nav iekļauta to valstu skaitā, attiecībā uz kurām Eiropas Komisija var uzsākt procedūru par bēgļu pārvietošanas programmas pārkāpumu, ziņo Grani.lv, atsaucoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP).

Migranti - Sputnik Latvija
Bēgļu pieplūdums licis vāciešiem iegādāties seifus

Šīs programmas ietvaros Latvija ir uzņēmusies saistības pieņemt 531 cilvēku. Līdz šim brīdim no Itālijas, Grieķijas un Turcijas valstī ieradušies 318 cilvēku jeb 60% no kopējā bēgļu skaita.

Lielākā daļa ir Sīrijas pilsoņi. Dažiem Latvijā piešķirts patvērums, attiecībā uz pārējiem PMLP pieņem lēmumu, kādu statusu viņiem piešķirt — bēglis vai persona ar alternatīvo statusu.

Eiroparlamenta deputāti iepriekš pauduši vilšanos par solidaritātes un atbildības trūkumu saistībā ar bēgļu uzņemšanu, vienlaikus aicinot bloka valstis pildīt savus solījumus attiecībā uz bēgļu uzņemšanu no Itālijas, Grieķijas, prioritārā kārtībā pieņemot pieaugušo nepavadītus nepilngadīgos.

Bēgļi autobusā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bēgļi no jauna pametuši Latviju

Šonedēļ Briselē pieņēma rezolūciju, kas nosoda dalībvalstu sasniegumus, kuras līdz 2017. gada septembrim uzņēmušās pieņemt 160 tūkstošus bēgļu no Itālijas un Grieķijas, tomēr plāns izpildīts par 11% (18770 cilvēki saskaņā ar 16. maija datiem).

Dokumentā norādīts, ka tikai Somija un Malta pietuvinājušās nospraustajam mērķim, attiecībā uz citām valstīm Eiropas Komisija apsver iespēju sākt pārkāpumu procedūru. Rezolūciju atbalstīja 398 cilvēki, 134 balsoja pret, 41 atturējās.

ES pārvietošanas programmas ietvaros Latvijā divu gadu laikā būs jāierodas 295 bēgļiem no Grieķijas, 186 — no Itālijas, 50 — no Turcijas.

Ziņu lente
0