Daugavpils cietoksnī tiks atvērts Tehnikas muzejs

© Artem Achkasov Tehnikas muzejs. Foto no arhīva
Tehnikas muzejs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tehnikas muzeju cer atvērt jau 2019. gadā tas ir domāts padarīt Daugavpils cietoksni vēl pievilcīgāku tūristiem.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Vērienīgo projektu cer īstenot piecas Latgales reģiona pašvaldības un Aglonas bazilikas draudze, ziņo portāls grani.lv.

Tehnikas muzeja izveidei, kas "izmitināsies" Daugavpils cietokšņa bijušā Inženierarsenālā, tiks piešķirti 5 882 353 eiro. Darbus plāno sākt 2017. gada septembrī, bet pabeigt — 2019. gada decembrī.

Наружный фасад Николаевских ворот в Даугавпилсской (Динабургской) крепости - Sputnik Latvija
Daugavpilī pasniegtas 2016. gada tūrisma balvas

Tehnikas muzejs kļūs par vienu no tūristu "ēsmām" un kalpos Daugavpils cietokšņa, kā ievērojama tūrisma objekta autoritātes pieaugumam. Paredzams, ka daļu eksponātu jaunajai "tehniskās kultūras iestādei" piedāvās Rīgas Motormuzejs, daļu — kolekcionāri.

Inženierarsenāla pagalmā tiks izvietoti padomju laiku automobiļi un motocikli, militārā tehnika, ugunsdzēsēju mašīnas, tramvaji un speciālā tehnika. Ēkas telpās tiks iekārtotas zāles tehnoloģiskām dizainam un eksperimentiem. Turklāt maksimāli saglabājot ēkas vēsturisko sienu un griestu segumu.

Cietoksnis ietilpst populārāko objektu top 10

Pagājušajā sezonā, kas parasti ilgst no 1. maija līdz 1. oktobrim (lielākās tūrisma aktivitātes periods), Daugavpili apmeklēja vairāk nekā 400 tūkstoši viesu.

Populāru tūrisma objektu desmitniekā iekļuvuši Rotko centrs, Daugavpils cietoksnis, Latgales Zooloģiskais dārzs, Šmakovkas muzejs, uzkalns, kurā mīt četru konfesiju baznīcas un skrošu rūpnīca, vienīgā munīcijas ražošanas rūpnīca Baltijā, kas atvērta tūristiem.

Bastiona tipa pēdējais pasaulē saglabājies cietoksnis ir unikāls piemineklis. To sarežģīta fortifikācijas sistēma izslēdz "aklās zonas" — cietokšņa aizstāvji saskata ienaidnieku neatkarīgi no tā atrašanās vietas.

Древнегреческая крепость в Крыму – археологи нашли фрагменты античной постройки - Sputnik Latvija
Video
Sengrieķu cietoksnis Krimā

Pils celtniecība sākās 1810. gadā, tā bija domāta aizstāvēt Krievijas impērijas rietumu robežas. Pirms Pirmā pasaules kara šeit atradās Krievijas armijas garnizoni. Otrā pasaules kara laikā šeit bija padomju karagūstekņu nometne Stalag —340 un ebreju geto. 1948.-1994. gadā cietoksnī darbojās Daugavpils kara aviācijas un inženieru augstskola.

Šobrīd Daugavpils cietoksnis — tas ir pilsētas mikrorajons, šeit dzīvo vairāki tūkstoši cilvēku.

Cietoksnī-mikrorajonā ik gadu norisinās Muzeju nakts, Eiropas kultūras mantojuma dienas, Starptautiskais kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls, kas veltīts 1812. gada karam ar Napoleonu, un citas interesantas aktivitātes tūristiem un pilsētniekiem.

Ziņu lente
0