Liepājas vicemēru vaino par krievu valodas izmantošanu

© Sputnik / Natalya Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasFacebook. Foto no arhīva
Facebook. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās apvienības pārstāvis nosūtīja Valsts valodas centram sūdzību pret Liepājas vicemēru Juriju Hadaroviču, kurš sociālajos tīklos komunicē ar vēlētājiem krievu valodā.

RĪGA, 16.maijs — Sputnik. Nacionālās apvienības Liepājas filiāles vadītājs Artūrs Butāns vērsās Valsts valodas centrā (VVC) ar oficiālu paziņojumu, ka Liepājas vicemērs Jurijs Hadarovičs sociālajos tīklos izmanto krievu valodu komunikācijai ar vēlētājiem, raksta Liepajniekiem.lv.

Печенье Коровка. - Sputnik Latvija
"Korovka" īstam latvietim: uzņēmējs "troļļo" VVC

Butāna ziņojumā teikts, ka Hadarovičs taisa publikācijas un komunicē krievu valodā oficiālajā viņa pārstāvētajā Liepāja kvadrātā partijas lapā sociālajā tīklā Facebook.

"Vairākkārt, tostarp šā gada 18.aprīlī, J.Hadarovičs partijas "Liepāja kvadrātā" sociālajā vietnē facebook.com, ko viņš pats norāda kā oficiālu, nevis privātu kontu, vērsies pie vēlētājiem krievu valodā, aicinot viņus uzdot jautājumus," precizēja Butāns.

Viņš uzskata, ka ar savu rīcību vicemērs ne vien pārkāpa likumu par valsts valodu, bet arī padeva draudošu signālu sabiedrībai: "Pilsētas vadītājiem būtu jādod skaidra vēsts, ka esam neatkarīga un demokrātiska Eiropas valsts, taču vicemēra rīcība un piemērs, liepājniekos tieši atsauc atmiņā laikus, kad Latvijā nebija ne demokrātijas, ne neatkarības."

Архивное фото газета на латышском языке - Sputnik Latvija
Valsts valodas centrs: miljonu vērta lieta

Valsts valodas centrs solīja 30 dienu laikā sniegt atbildi Nacionālajai apvienībai.

Jurijs Hadarovičs paskaidroja Liepajniekiem.lv, kāpēc sociālajā tīklā Facebook viņš vēršas pie vēlētājiem arī krievu valodā: "Sazinos ar cilvēkiem tādā valodā, kādā viņi ar jautājumiem pie manis vēršas. Ja cilvēks jautājumu uzdod latviešu valodā, es atbildu latviski. Ja jautājums ir krievu valodā, uz to atbildu krieviski."

Tāpat viņš piebilda:

"Ja sociālo vietni papēta uzmanīgāk, tur var atrast arī manu saraksti citās svešvalodās. Sazinos arī ar cilvēkiem, piemēram, no Anglijas un Francijas. Ja cilvēks ar mani sazinās angliski, tad atbildu šajā valodā. Ja franciski, tad sazināmies franciski. Tā vien šķiet, ka kādam skauž, ka zinu vairākas valodas, tāpēc arī sacer kaut kādas apsūdzības."

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Mūžīgā cīņa: Ušakova un VVC konfrontācija turpinās

Tas nav pirmais gadījums, kad politiskā partija vēršas VVC ar sūdzību, ka Hadarovičs runā ar iedzīvotājiem krieviski. Pērn novembrī Liepājas partija "Nacionālā savienība "Taisnīgums" sūdzējās par to, ka, iededzot Ziemassvētku egli Karostā, vicemērs pateica dažus vārdus krievu valodā.

Toreiz VVC atzina, ka likums netika pārkāpts, jo pasākuma laikā tika nodrošināts tulkojums latviešu valodā, taču atzīmēja, ka kopš valsts valodas statusa nostiprināšanas konstitūcijā pagājuši gandrīz 20 gadi, un Latvijas iedzīvotājiem ir jāsaprot uzstāšanās latviešu valodā, tāpēc uzstāšanās krievu valodā nav nepieciešamības.

Ziņu lente
0