Jevgeņijs Lukjanovs: Dievs smejas, kad cilvēks plāno

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmajā plašajā intervijā pēc ierašanās Latvijā Krievijas vēstnieks Jevgeņijs Lukjanovs pastāstīja, kā plāno mainīt vēstniecības oficiālo protokolu un par tikšanos ar skulptoru Oļegu Skaraini.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs radio Baltkom ēterā pastāstīja par saviem iespaidiem par Rīgu, tuvākajiem plāniem un Krievijas sankcijām.

Studijā Jevgeņijs Lukjanovs ieradās no Garnizona kapiem, kur nolika vainagu pie padomju jūrniekiem un lidotājiem veltītajiem monumentiem, un pastāstīja, ka viņš ļoti priecājies, redzot, kā tūkstošiem dažāda vecuma cilvēku svin Uzvaras dienu Rīgā.

Лиепая - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks iepazinies ar Liepāju
Diplomāts pastāstīja, ka nav piedalījies "Nemirstīgā pulka" akcijā sava oficiālā statusa dēļ, jo to būtu iespējams uztvert kā iejaukšanos Latvijas iekšējās lietās.

Vēstnieks pastāstīja par tikšanos ar skulptoru Oļegu Skaraini, Salapils memoriāla autoru. Mākslinieks nodevis viņam dāvanā 12 metrus augstās memoriāla centrā redzamās gūstekņa figūras kopiju, kas izlieta no alumīnija kausējuma. Skulptūra, kas pazīstama ar nosaukumu "Nesalauztais", dosies uz skulptora dzimto pilsētu Taganrogu un tiks uzstādīta Taganrogas Valsts muzejā-rezervātā, zālē, kas veltīta okupācijai un apgabala iedzīvotāju cīņai pret fašistiem.

Tradīciju pārkāpējs

7. maijā apritēja 100 dienas kopš Jevgeņija Lukjanova ierašanās Latvijā, un visu šo laiku viņš nav sniedzis nevienu oficiālu interviju. Tiesa, žurnālisti, tāpat kā nejauši garāmgājēji savus jautājumus viņam uzdeva. Vēstnieks atzīmēja, ka Rīgā, atšķirībā no Maskavas, var gluži vienkārši pieiet uz ielas un apjautāties par viņa domām kādā jautājumā. Viņaprāt, tas ir "aizkustinoši, taču mazliet neierasti".

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs - Sputnik Latvija
Jevgeņijs Lukjanovs: mana ģimene veidojusies Jūrmalā

Tāpat kā viņa priekšgājējs Aleksandrs Vešņakovs, arī jaunais vēstnieks nedomā nevienam atteikt interviju. Jau pirms 12. jūnija, Krievijas dienas viņš plāno uzaicināt žurnālistus apmeklēt vēstniecību vai aprunāties ar viņiem citviet.

Tiesa, vienu tradīciju, ko ieviesuši agrākie vēstnieki, Lukjanovs tomēr iecerējis lauzt: 12. jūnijā pieņemšana Jūrmalas rezidencē nenotiks. Cita starpā pie vainas ir arī laikapstākļi — pērn, piemēram, lija, tāpēc svētki īpaši labi neizdevās.

Diplomāts iecerējis mainīt vēl vienu godpilnu tradīciju: pretēji citiem Krievijas vēstniekiem, viņš nesolīs mācīties latviešu valodu. Lai apgūtu valodu, nevis tikai solītu vien, viņa rīcībā būs pieci gadi — 1921. gada 7. februārī Lukjanovs plāno pamest Latviju.

Ar labo roku kasīt kreiso ausi

Jautāts par sankcijām, kas vērstas pret Krieviju, un KF atbildes pasākumiem pret Eiropas Savienību, vēstnieks norādīja, ka tās ir absolūti neproduktīvas.

Посол России в Латвии Александр Вешняков - Sputnik Latvija
Atvadu vizītē pie Vējoņa ieradīsies Krievijas vēstnieks Vešņakovs

"Esmu lasījis, ka pienražotāji Latvijā jau veido tirdzniecību ar Ķīnu un Persijas līča valstīm. Tas ir gluži kā ar labo roku kasīt kreiso ausi. Es runāju par Krievijas un Latvijas savstarpējiem procesiem," — atzīmēja Lukjanovs.

Viņš uzsvēra, ka abām valstīm būtu daudz izdevīgāka tieša sadarbība. Tas pozitīvi iespaidotu mūsu budžetus un būtu augstu novērtēts no mūsu pilsoņu — produkcijas patērētāju puses.

"Taču, ja jau sankcijas neviens neatceļ, mēs nelūgsim to atcelšanu, tāpat kā neatcelsim savējās vienpusējā kārtībā," — piebilda vēstnieks.

Ziņu lente
0