Politika

Aijo Benesa kāzuss: Latvija varētu atzīt Doņeckas Tautas Republiku

© Foto : Facebook / Beneth AyoBeness Aijo saņēmis DTR pasi
Beness Aijo saņēmis DTR pasi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Doņeckas Tautas Republikas pilsonību saņēmušā nacionālboļševika Benesa Aijo Latvijas pilsonība tiks anulēta piespiedu kārtā, ja vien viņš pats nelūgs to anulēt.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Latvija anulēs Benesa Aijo pilsonību, ja viņš pats no tās neatteiksies pēc pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas pases saņemšanas, vēsta Mixnews.lv

Latvijas valsts jau sen draud anulēt Benesa Aijo pilsonību, taču kopš 2014. gada aprīļa joprojām nav atrasta iespēja draudus īstenot. Ne līdzdalība karadarbībā Donbasa zemessargu pusē, ne Krimas apmeklējums, ne Aleksandra Borodaja (no 2014. gada 16. maija līdz 7. augustam — pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas Ministru padomes priekšsēdētājs) paziņojumi par DTR pilsonības piešķiršanu Benesam Aijo līdz šim nav spējuši atņemt viņa pilsonību.

Beness Aijo. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Beness Aijo sola atgriezties, kad Latvijā valdīs demokrātija

Jauns konfrontācijas posms sākās 29. aprīlī, kad Beness Aijo savā Facebook lapā demonstrēja jauno DTR pasi. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nekavējoties paziņoja, ka, saņemot citas valsts pasi, pilsonim ir patstāvīgi jāuzraksta iesniegums par atteikšanos no LR pilsonības. Ja šāds iesniegums netiks saņemts no jaunizceptā DTR pilsoņa Benesa Aijo, Latvija likumīgi anulēs viņa pilsonību.

Taču PMLP ar saviem draudiem ir nedaudz pasteigusies, jo pat iestādes juristi vēl joprojām nevar tikt skaidrībā par to, vai šis noteikums attiecas arī uz neatzītiem valstiskajiem veidojumiem. Pretējā gadījumā, anulējot Benesa pilsonību, Latvija faktiski atzīs DTR statusu.

Savā stāstā par DTR pases saņemšanu nacionālboļševiks no Latvijas, kurš kopš 2014. gada karo neatzītajā Doņeckas Tautas Republikā un pasludināts starptautiskā meklēšanā, raksta savā lapā Facebook:

"DTR pase man ir vajadzīga, jo Latvija, kuras pilsonis esmu, kā NATO un ES locekle, atbalsta Kijevas huntu, iebilst pret Donbasa neatkarību, NATO programmas ietvaros piedalās militārās mācībās Ļvovā un Harkovā, aicina Rietumus paplašināt pret Krieviju vērstās sankcijas, īsteno Donbasā karojošo Latvijas iedzīvotāju kriminālvajāšanu un savā teritorijā pieturas pie galēji rusofobas nacionālburžuāziskas politikas, ierobežojot krievvalodīgo tiesības un iznīcinot mūsu skolas," — viņš raksta.

Pirms gada Sputnik rakstīja par Grigoriju Kosņikovski no Ludzas, kurš saņēmis neatzītās Luganskas Tautas Republikas pasi. Drošības policija ierosināja krimināllietu pret viņu par dalību nelikumīgos bruņotajos formējumos Donbasa teritorijā.

Dalība karadarbībā inkriminēta arī Vjačeslavam Visockim, Valentīnam Milucinam un Anatolijam Matjukovskim.

Ziņu lente
0