Latvija sagaida Neatkarības atjaunošanas dienu

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karogs
Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svētku programmā – pasākumi ikvienai gaumei, no velobrauciena līdz rokkoncertam.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Ceturtdien Latvijas Republika svin valsts svētkus Neatkarības atjaunošanas dienu.

1990. gadā šajā dienā Latvijas PSR Augstākā padome ar balsu vairākumu (136 balsis no 201) pieņēma Deklarāciju par Latvijas Republikas atjaunošanu. Šodien galvaspilsētā un citās pilsētās par godu svētkiem notiks popmūzikas un roka koncerti, folkloras festivāli, velosipēdu brauciens un salūtu konkurss.

Liela mēroga akcija "Apskauj Latviju" šodien atklāj Latvijas simtgades jubilejai veltītos svētkus. Akcijas ietvaros plānots iestādīt ap Latviju simt ozolus, kas simbolizē valsts garīguma sargus. Ozoli tiks iestādīti ceturtdien pie Latvijas robežām un visā valstī, arī galvaspilsētā. Katrs koks tiks atzīmēts ar īpašu zīmi.

Piemiņas ozolu stādīšanas pasākumā piedalīsies Latvijas prezidents Raimonds Vējonis — Nīcā, Liepājā un Bekšos, kā arī Saeimas spīkere Ināra Mūrniece — Rīgā. Premjerministrs Māris Kučinskis dosies uz Baltinavu.

Latvijas Banka laidusi klajā monētu Latgales kongress - Sputnik Latvija
Latvijas Banka laidusi klajā monētu "Latgales kongress"

Rīgā svētku dienā tiks izveidota tradicionālā ziedu kompozīcija pie Brīvības pieminekļa, notiks svinīgā ziedu nolikšana, Latvijas mācību iestāžu pūtējorķestru defilē un koncerts. Televīzijas tornī Zaķusalā svinīgi pacelsies Latvijas valsts karogs.

Koncerti notiks Vērmanes parkā un 11. novembra krastmalā. Rātslaukumā notiks tautas tērpu gājiens. Vakarā krastmalā notiks starptautiskais salūtu festivāls — tā viesi ieradīsies no Meksikas, Anglijas un Somijas.

Visu dienu sabiedriskais transports Rīgā kursēs bez maksas.

Jūrmalā trešo reizi notiks ikgadējais svētku velobrauciens, tāpēc satiksme pilsētā būs ierobežota.

Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē notiks "Baltā galdauta svētki". Baltais galdauts kalpos par iedzīvotāju vienotības un saliedētības simbolu. Svētku viesiem klās galdus ar uzkodām, pilsētās notiks svētku koncerti.

Liepājā notiks militārā parāde, kurā piedalīsies vairāk nekā 500 karavīri, tostarp arī NATO spēku pārstāvji, zemessargi, policisti, glābēji un jaunsargi. parādi pieņems Latvijas prezidents Vējonis, NBS komandieris Leonīds Kalniņš un aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Ziņu lente
0