Eksperts: piena iepirkuma cenu krišanās Latvijā nav izskaidrojama

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasPiens piensaimniecībā
Piens piensaimniecībā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mārtiņš Cimermanis norāda, ka piena tirgū sācis griezties "tradicionālais karuselis" – fermeri spiesti pārdot izejvielas par cenām, kas ir daudz zemākas nekā vidēji ES.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Piena iepirkuma cena Latvijā sasniedz 29,5 eirocentus par litru — tā ir zemāka nekā vidēji ES, Latvijas radio pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis. Speciālists uzskata, ka cenu krišanās iemesli nav saprotami.

Vidējā piena iepirkuma cena ES turas 33,5-35,5 eirocentu līmenī, savukārt Latvijā piensaimnieki spiesti pārdot pienu par 29,5 eirocentiem.

"Tā nav katastrofiska cena, taču, ja mēs esam ES daļa un konkurējam vienā tirgū, cenai vajadzētu turēties 32 eirocentu līmenī," — atzīmēja Cimermanis.

Viņš atgādināja, ka vēl 2017. gada sākumā piensaimnieki Latvijā, Lietuvā un Igaunijā saņēma tikpat daudz kā vidēji ES. Oficiālā statistika rāda, ka pērn svaiga piena iepirkuma cena no jūlija līdz decembrim izauga aptuveni par 60%.

Eksperts paskaidroja, ka gada sākumā bijušas cerības par to, ka Baltijas valstis "izķepurosies no pēdējā trijnieka" iepirkuma cenu līmeņa ziņā. Taču pārstrādātāji no jauna ziņoja ražotājiem par izejvielu iepirkuma cenas krišanos, un tāda lēmuma iemesli nav saprotami.

Загон с коровами - Sputnik Latvija
Piena iepirkuma cenas Latvijā – zemākās ES

Cimermanis norādīja uz piena pulvera cenu krišanos pasaulē, pamatojot to ar lielo konkurenci šaurā tirgus nišā. Pie tam sviesta cena, pēc viņa teiktā, joprojām ir laba.

Latvijas Tirgotāju asociācija informē, ka piena produktu mazumtirdzniecības cenas Latvijā strauji aug augumā. 2% piena vidējā cena Latvijā pērnā gada martā sasniedza 0,74 eiro par litru, bet decembrī — jau 0,91 eiro. 25% krējums 360 gramu iesaiņojumā kļuvis dārgāks par 14%, sviests (200 g iesaiņojums) — par 8%, Holandes un Krievijas sieri — par 21% un 23% atbilstoši.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks atzina, ka vietējā tirgū izdodas rast noietu tikai trešajai daļai saražotā piena, divas trešdaļas nākoties eksportēt. Viņš prognozē, ka nākotnē piena ražošanas apjoms augs, bet vietējo pārdošanas apjomu daļa kritisies vēl vairāk.

Kopš 2014. gada Latvijas piensaimnieki skaidro, ka spiesti strādāt peļņas trūkuma apstākļos — cenas, par kurām viņi spiesti pārdot produkciju tikko nosedz izdevumus vai rada zaudējumus. Pērn valstī tika slēgtas vairāk nekā 130 piensaimniecības.

Ziņu lente
0