"Jaunais vilnis" atgriezīsies Jūrmalā ar latviešu dziedātāju kvotu

© Sputnik / Sergey MelkonovStarptautiskais mūzikas festivāls "Laima Randezvous Jūrmala"
Starptautiskais mūzikas festivāls Laima Randezvous Jūrmala - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laima Vaikule iepazīstināja ar festivāla jauno sezonu Jūrmalā. Politikas ir vairāk nekā mūzikas.

Viss no jauna ir pa vecam. Pēcpadomju valstīs gadu desmitiem populārie dziesminieki no Maskavas jūlija beigās atkal kāps uz koncertzāles "Dzintari" skatuves. Festivāla "Randezvous" formātā Laimai Vaikulei nācās pieļaut sabiedriski politisku kompromisu mākslinieku izvēles jautājumā — jā, jo šovam, protams, ir jāturpinās.

Politiskās persona non grata Latvijā — Oļegs Gazmanovs, Valērija un Josifs Kobzons šoreiz festivālā nepiedalīsies. "Randezvous" formāts padomju, krievu un latviešu mākslinieces Laimas Vaikules vadībā atšķiras no Krievijas šova — New Wave projekta: tā sarakstos nav redzamas daudzas muzikālā Olimpa zvaigznes.

Apolitiska simfonija kāpās

Jaunajā formātā, ņemot vērā politiskos un birokrātiskos aspektus, tas gandrīz nemaz neatgādina šovu no Maskavas. Aptuveni 30% tajā veido mākslinieki no Latvijas un latviešu valoda. Lielāka proporcija nav iespējama, jo festivāla saturu iepērk ne tikai Krievijas, bet arī Gruzijas, Azerbaidžānas, Izraēlas un Ukrainas telekanāli: tur nesapratīs pat tad, ja Dzintaros dziedās tikai Intars Busulis un Jānis Stībelis, kuri patiešām uzstāsies katru vakaru, taču, piemēram, kopā ar apolitiskajiem Potapu un Nastju no Kijevas.

Открытие конкурса Новая волна 2013 в Юрмале - Sputnik Latvija
Producents pastāstīja par Jūrmalas dzīvi pēc "Jauna viļņa"

"Ne Skripkas no "Vopļi Vodopļasova", ne mākslinieku no Maskavas, kuri uzstājušies Doņeckā un Luganskā, mūsu formātā nav — provokācijas un spriedze nav vajadzīgi. Divu iepriekšējo gadu laikā "Randezvous" ir augstu novērtēts un atzīts latviešu auditorijas vidū. Dažkārt svētkiem jāatšķiras no politiskās tribīnes, kā jums šķiet?" — stāsta festivāla organizācijas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Šenkmans.

Piekrītu, dažkārt tā jābū. Tieši tāds ir "Randezvous", kurā, salīdzinājumā ar agrāko šovu, ko latviešu nacionālisti apmētāja ar pārmetumu zibeņiem par Kremļa maigo spēku, viss ir izteikti apolitisks. Arī sastāvs uz pusi ir mainījies.

20., 21., 22. un 23. jūlijā priežu mežus un saulrietus neieraudzīs, pēc vakariņām kādā no 40 "zelta jūdzes" restorāniem pastaigā nedosies Comedy Club rezidenti, izņemot vienīgi Aleksandru Revu. Neizskanēs pazīstamās Borisa Moisejeva, Sergeja Lazareva un Filipa Kirkorova balsis un vēl labāk pazīstamie hiti. Šoreiz nebūs arī Allas Pugačovas un Maksima Galkina. Šosezon, domājams neredzēsim arī Igoru Krutoju un pastāvīgo konkursa direktoru Aleksandru Rumjancevu, nebūs kompānijas ARS, kura veidoja Jūrmalas projektu Sočos.

Diemžēl uz Melnās jūras krastu ir aizgājis arī Pirmais kanāls un lielākā skatītāju auditorija. Dažs labs apciemos "Randezvous" kā viesis, bet pasākumā nepiedalīsies.

Festivāls "Randezvous" veido aptuveni 50-60% "Jaunā viļņa", taču nevajag salīdzināt konkursu un festivālu. Jūrmalā atgriezīsies aptuveni puse miljoniem "Jaunā viļņa" skatītāju un viesu pazīstamo seju. Vladimirs Presņakovs, Leonīds Agutins un Valērijs Sjutkins, Valērijs Ļeontjevs un Lolita, Verka Serdjučka un Jeļena Vaenga, Igors Nikolajevs un Genādijs Hazanovs, pat sieviešu mīlulis Stass Mihailovs — gandrīz visus Laima sauc par saviem draugiem.

Pretī jūrai, uz "Dzintariem" pie Laimas

Krievijas profesionālā estrādes gvarde no Jaungada "Zilajām uguntiņām", gluži kā vecajos labajos laikos šovasar tomēr dziedās uz "Dzintaru" skatuves. Tas ir lieliski, jo pat vienkāršākais estrādes šlāgeris ir labāks nekā diplomātiskās blokādes nāvīgais klusums un puspamirusī Jomas iela ar putekļainām restorānu vitrīnām pašā sezonas karstumā.

Kūrortpilsētas mēre Rita Sproģe būvē plānus šīm četrām koncertu dienām. Jurmala festivālam atvēl 200 tūkstošus eiro — tas ir sezonas galvenais mārketinga notikums. Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja stāsta, ka viņai patīk daudzi pieteiktie "Randezvous" dalībnieki.

"Stass Mihailovs man arī patīk, — atzinās Rita. — Bet! Ļoti patīk latviešu mākslinieki: Intars Busulis, Jānis Stībelis, Kristīne Opolais un citi latviešu dziedātāji."

Vaikules šovu daudzi noskatīsies pa televizoru, sēžot mājās, — Kutaisi un Batumi, Ļvovā, Bērševā un Baku. Šenkmans stāsta, ka "Randezvous" jau noslēdzis līgumus ar kabeļtelevīzijas un ētera telekanāliem, kuru kopējā auditorija sasniedz 100 miljonus skatītāju. To starpā ir RTVi, kura auditorija tiek vērtēta 25 milj. skatītāju apjomā, Gruzijas kanāls Imedi, Izraēlas 9. Kanāls, vairāki kabeļtelevīzijas operatori Krievijā, Azerbaidžānā un Ukrainā — valstīs, no kurām festivālā uzstāsies liels skaits dalībnieku.

Žurnāls Glamour piešķīris Gada dievietes - Sputnik Latvija
Foto
Žurnāls Glamour piešķīris "Gada dievietes" titulu latviešu dziedātājai Laimai Vaikulei

7. maijā "Randezvous" būs REN-TV tiešajā ēterā. Savukārt Pirmais kanāls devis priekšroku Igoram Krutojam, kompānijai ARS un festivālam Sočos tiešajā translācijā un ierakstā. "Randezvous" tur vietas nebūs, lai arī mākslinieki ir tie paši — gan Jūrmalā, gan Krasnodaras apgabalā. "Dzintaros" gan būs arī gruzīnu trio — Valērijs Meladze, Nano Bregvadze un Vahtangs Kikabidze — Sočos tas nav iespējams.

Laimas Vaikules festivāla finansiālais un mārketinga aspekts šķitīs ļoti interesants konservatīvi noskaņotajiem cilvēkiem, kuri ne tagad, ne arī pirms ceturtdaļgadsimta neinteresējās par Ļeontjeva un Lolitas karjeru.

"Protams, Pirmā kanāla nebūs. Manās acīs "Randezvous" ir sociāls bezpeļņas projekts — tādi festivāli netiek organizēti, lai gūtu peļņu," — stāsta viens no "Jaunā viļņa" organizatoriem. Par festivāla budžetu viņš nerunā, taču norāda, ka tas nepārsniedz 1,5 miljonus eiro — pat negribas ticēt, ka summa ir tik demokrātiska.

Tas ir demokrātiski un ienesīgi

Maskavietis Šenkmans palicis "Dzintaros", kad visi pārējie organizatori līdz ar konkursu pārvākušies uz Sočiem. Labi, ka vismaz viens ir palicis. New Wave efekts ir pazīstams finansiālo pakalpojumu, elitāro un tipveida mājokļu pārdevējiem Jūrmalā, kur pašlaik no Krievijas iebraukušo iedzīvotāju skaits ir lielākais Latvijā. Šenkmans vērtēja, ka agrākais, septiņas dienas ilgais festivāls ar reklāmu ienesa 10 miljonus dolāru, bet "Randezvous" ar 100 miljonu auditoriju — 50% no šīs summas.

Jūrmalas domes priekšsēdētāja Rita Sproģe konstatēja, ka Jūrmalas viesnīcas jau pacēlušas cenas koncertu dienās:

"Mēs radām notikumus, viņi tūlīt paceļ cenas, dažkārt pat pārlieku, taču tur neko darīt nevar, tā ir brīvā tirgus ekonomika."

Prezidenta numurs Baltic Beach Hotel, domājams, būs reizes piecas dārgāks, un rezervēt to varēs tikai uz visu nedēļu — pirms dažiem gadiem šī viesnīcā ar izeju uz pludmali pat tādēļ sakašķējas ar Allu Pugačovu, kura vēlējās pāris dienas pieticīgi padzīvot numurā ar Rīgas jūras līča ainavu. Citi komersanti Jūrmalas "augstās sezonas" laikā cenas savos restorānos un viesnīcās paceļ par 50%, daži — pat par 300%. Cenas paceļ visi — tā ir Jūrmalas īpatnība jūlijā un augustā. Ziemā Jomas iela atkal izmirst — nevienas dzīvas dvēseles.

Ziņu lente
0