Tiks pārbaudīti pašvaldību vēlēšanu kandidātu sakari ar VDK

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karogs
Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piedalīties pašvaldību vēlēšanās valstī nav tiesīgi bijušie vai esošie citu valstu, kā arī Latvijas PSR un PSRS izlūkošanas dienestu darbinieki.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Latvijas pretizlūkošanas dienests paziņoja par pašvaldību vēlēšanu kandidātu pārbaudi, lai noskaidrotu vai tie nav saistīti ar Latvijas PSR VDK, raksta "Parlamenskaja gazeta".

Satversmes aizsardzības birojs sadarbībā ar Totalitārisma seku dokumentēšanas centra speciālistiem noskaidros, vai deputāta amatu kandidāti nav sadarbojušies ar VDK, jo piedalīties vēlēšanās valstī nav tiesīgi bijušie vai esošie citu valstu, kā arī Latvijas PSR un PSRS izlūkošanas dienestu darbinieki.

Latviešu valodas dialektu atlass - Sputnik Latvija
Deputātu kandidātu valodas zināšanas netiks pārbaudītas

Latvijas vēsturnieki jau vairākus gadus pēta drošības dienestu kartotēku, darbu plāno pabeigt 2018. gada maija beigās, pēc tam tiks publiskoti padomju izlūkdienestu slepeno aģentu tīkla vārdi, tomēr attiecībā uz kandidātiem pašvaldības deputātu amatam nolēmuši pasteigties.

Vairāki Saeimas deputāti uzstājas pret padomju izlūkdienestu darbinieku vārdu publiskošanu. Eksperti norāda, ka daudzi, iespējams, ar VDK sadarbojušies piespiedu kārtā, turklāt VDK virsnieki varējuši ierakstīt sarakstos cilvēkus, kuriem par to nav bijis ne jausmas.

3. jūnijā Latvijā notiks vēlēšanas vietējās pašvaldībās, tiks ievēlētas deviņu novadu un 110 pilsētu domes. Kandidātu saraksti tiek iesniegti attiecīgo pašvaldību vēlēšanu komisijās.

Pēc CVK datiem, 23. aprīlī uz 1614 deputātu vietām Latvijas pašvaldībās pretendē 7513 cilvēki no 484 sarakstiem.

Ziņu lente
0