Nemanāmas pārmaiņas: kontroles pastiprināšanās uz Šengenas robežām

© SputnikDienesta suns robežas kontrolpunktā Vientuļi
Dienesta suns robežas kontrolpunktā Vientuļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārbaudes tiek veiktas dzelzceļa stacijās Zilupē un Kārsavā, muitas punktos Silenē, Terehovā, Pāterniekos, Grebņevā, Vientuļos un Pededzē. Vienota datorizēta pārbaude tiek ieviesta arī Rīgas, Liepājas un Ventspils ostās, kā arī lidostā Rīga.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Terorisma apkarošanas ietvaros no pagājušās piektdienas tika pastiprināts dokumentu pārbaudes režīms Šengenas zonas ārējās robežās. Latvijā pārmaiņas skārušas kopīgo robežu ar Baltkrieviju un Krieviju. ES iekšējās robežās, tāpat kā iepriekš, pārbaude notiek izlases kārtībā.

Pastiprināta pārbaude

Kas ir paplašinātā pārbaude? Līdz šim ES pilsoņiem tika pārbaudīta tikai dokumentu esamība, bet tagad katrs iebraukušais pilsonis tiek piereģistrēts elektroniskā datu bāzē.

Pases un identifikācijas kartes pārbauda Šengenas informācijas sistēmā, Interpola bāzē, nacionālās nozagto, nelikumīgi piešķirto, zaudēto un nederīgo braukšanas dokumentu datu bāzēs. Agrāk šādu pārbaudi robežsargi veica tikai izlases kārtībā, bet tagad tai pakļauti visi iebraucēji.

"Tā kā visiem ES pilsoņiem (un tiem pielīdzinātiem Latvijas nepilsoņiem) ir biometriskās pases, tad pārbaude un ieviešana bāzē notiek elektroniski, ar pasu skenera palīdzību," — pastāstīja Sputnik Valsts robežsardzes sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Kristīne Pētersone.

Pēc viņas teiktā, pases datu nolasīšana aizņem pāris sekundes un ilgi cilvēkus neaizkavē. Ja agrāk robežsargi vienkārši salīdzināja pases fotogrāfiju ar cilvēku, tad tagad tie vēl skenē pasi speciālā skenerī.

Sputnik pajautāja, kā notiek Latvijā dzīvojošo Krievijas vai ASV pilsoņu pārbaude.

"Trešo valstu pilsoņi arī agrāk tika ierakstīti datu bāzē, — atzīme Pētersone. — Biometrisko pasu īpašnieki pārbaudi izgāja ātrāk, citiem nācās gaidīt ilgāk. Bet jebkurā gadījumā trešo valstu pilsoņu pārbaude notika jau sen, un viņiem nekas nav mainījies."

Uz riteņiem

ES karogs - Sputnik Latvija
Uz Šengena robežkontroles punktiem cītīgāk pārbaudīs ES pilsoņus

Ja robežu šķēržošie ES pilsoņi pārvietojas ar savu auto, tiek pārbaudīta starptautiskā apdrošināšana un automašīnas derīga tehniskā apskate. Pirmie pārkāpēji jau konstatēti, taču pie Latvijas robežas aizturēto skaits nevis pieaudzis, bet samazinājies.

Fiksēto pārkāpumu vidū — nederīgi dokumenti, robežas šķēršanai nepieciešamo izziņu, apdrošināšanas vai automašīnas tehniskās apskates trūkums, nederīgas vīzas pasēs. Robežsargiem gadās aizturēt arī iereibušus autovadītājus.

Autovadītāju ērtībai robežsargi sākuši izmantot servisu, kas ļauj katram izsekot automašīnu rindas garumu uz robežas. Var apskatīt rindas vēsturi par vairākām nedēļām vai pat mēnešiem. Tas palīdz aprēķināt maršrutu un šķērsot robežu tur, kur rindas ir īsākas. Dati tiek atjaunoti vairākas reizes diennaktī.

Lielākās rindas ir kravas automašīnām. Piemēram, kontrolpunktā Terehovā rinda reizēm pārsniedz 300 autokravas. Bet KP "Grebņevā" tā ir trīs reizes mazāka. Pārējos kontrolpunktos nedēļas nogalē vispār nebija rindas.

Ziņu lente
0