Politika

Prezidents nosūtījis atkārtotai izskatīšanai grozījumus likumā par zemes privatizāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Raimonds Vējonis
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi par obligātajām latviešu valodas zināšanām lauksaimnieciski apstrādājamo zemju pircējiem atgriezušies Saeimā – prezidents uzskata, ka tie ir pretrunīgi un varētu novest pie korupcijas.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis nosūtījis Saeimai atkārtotai izskatīšanai grozījumus likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", informē prezidenta vietne.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Vējonis ierosina jaunus grozījumus Vispārējās izglītības likumā

Grozījumi likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", ko Saeima apstiprināja 23. martā, nosaka, ka zemi Latvijā varēs nopirkt tikai cilvēki, kuru latviešu valodas zināšanas sasniegušas līmeni A1. Pie tam deputāti apstiprinājuši izmaiņas likumā, saskaņā ar kurām lauksaimniecības zemju pircējam jāsniedz informacija pašvaldības komisijai un latviešu valodā jāpastāsta, kā viņš plāno izmantot zemes gabalu. 

Saeimas apstiprinātie likuma grozījumi paredz iespēju pašvaldībām iznomāt lauksaimnieciski apstrādājamās zemes ar izpirkuma tiesībām. Zemi būs iespējams iznomāt uz 12 gadiem, bet izpirkt — no ceturtā gada.

Pieņemot grozījumus, Saeima novērsusi agrākos Eiropas komisijas iebildumus par lauksaimnieciski apstrādājamo zemju pircējiem izvirzītajām prasībām jautājumā par atbilstošu pieredzi vai izglītību. Tomēr prezidents konstatējis, ka grozījumos iekļautās prasības ir pretrunīgas, turklāt neatbilst citiem likumiem, tāpēc to efektīva pielietošana ir apšaubāma.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Raimondu Vējoni satrauc augošā plaisa starp sabiedrību un valdību

Piemēram, prezidents paudis uzskatu, ka prasības par valodas zināšanām ir pretrunīgas, un atzīmējis, ka spēkā esošie likumi neprasa zemes izmantošanu lauksaimnieciskajā ražošanā. Likumā nav minēts, uz kāda pamata privātpersonām tiks liegtas tiesības iegūt īpašumā lauksaimniecības zemi. Pēc prezidenta domām, šāda situācija rada patvaļas un korupcijas risku.

Raimonds Vējonis jau vairākkārt iepriekš nosūtījis Saeimai atkārtotai caurlūkošanai apstrīdamus likumu grozījumus: pērnā gada aprīlī viņš atteicās izsludināt Imigrācijas likuma grozījumus, bet decembrī — grozījumus likumā par mikrouzņēmumiem.

Ziņu lente
0