Mājvieta vismazākajam pūcēnam: Rīgas zoodārzs aicina apmeklēt Putnu dienu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1. un 2. aprīlī Rīgas zoodārzā un 8. un 9. zoodārza filiālē Cīruļi darbosies Dzeņa darbnīca, kurā varēs iztaisīt būrīšu putniem, paņemt to līdzi un piekārt pie savas mājas.

RĪGA, 30.marts — Sputnik. Šīs nedēļas beigās, 1. un 2. aprīlī Rīgas zooloģiskajā dārzā norisināsies Putnu dienas, vēsta zoodārza mājas lapa.

No plkst. 12:00 līdz 15:00 pie zoodārza bērnu laukuma būs atvērta tradicionālā Dzeņa darbnīca, kurā katrs gribētājs varēs sameistarot ligzdu būri vismazākajai pūcei Latvijā — apodziņam. Pētnieki no Latvijas Pūču izpētes biedrības pastāstīs par šiem putniem plašāk, un pēc tam gatavos būrīšus izvietos valsts mežos un veiks ekoloģiskos sugas izpētījumus.

Gulbis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvā konstatēta putnu gripa

Katru gadu Dzeņa darbnīcā pieaugušie un bērni taisa mājiņas dažādiem putniem un zvēriem, kuriem atrast dabisku dobumu kļūst arvien grūtāk. Pirms 15-20 gadiem šeit tika taisīti 100-150 putnu būri, un šogad zoodārzs būs sarūpējis 300 zīļu un 300 strazdu būru sagataves.

Pagājušajā un aizpagājušajā gadā bija iztaisītas 200 mājiņas susuriem (mīt Daugavpils un Talsu apkaimē), pirms tam sameistaroja 30 mājiņas bada dzeguzēm (mīt Ādažu poligonā), 30 veltņa ligzdas (Garkalnes apkaimē), kā arī daudz ligzdu mājiņu pelēkai un Urālu pūcei (sadarbībā ar Dabas aizsardzības aģentūru izmitinātas īpaši apsargātās teritorijās).

Gatavo putnu mājiņu varēs paņemt līdzi un piekārt savas mājas apkaimē putniem piemērotā vietā. Pagājušajos gados izgatavotie ligzdu mājiņas izvietotas Latgalē, Vidzemē, Zemgalē un Kurzemē, un dažas devās uz ārzemēm — Lietuvas un Igaunijas dārziem.

Reliktu koki Baltijas jūras krastā - Sputnik Latvija
Polijas Seims pieņēmis likumu par kanāla izbūvi pāri Baltijas strēlei

Šogad Putnu dienas atbalsta PATA kokmateriāli, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latvijas Pūču izpētes biedrība un bērnu žurnāls Pūcīte, kurš piedāvās visiem gribētājiem risināt krustvārdu mīklas un dažādus uzdevumus un nofotografēties ar lelli Pūci.

8. un 9. aprīlī Dzeņa darbnīca būs atvērta zoodārza filiālē Cīruļi. No plkst. 12:00 līdz 15:00 ar zoodārza speciālistu palīdzību apmeklētāji varēs izgatavot dzeņu un zīļu būrīšus, kā arī ligzdu mājiņas apodziņam. Turpat varēs skatīt pīļu, pūču, sikspārņu, bada dzegužu, zaļo vārnu, cielavu, mušķērāju un citu putnu un pūkaiņu ligzdu māju izstādi.

Ziņu lente
0