VUGD: pērno kūlu dedzina pensionāri

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasKūlas ugunsgrēks
Kūlas ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina pilsoņiem: kūlas dedzināšana ir ne tikai bezjēdzīga, bet arī bīstama – pērn kūlas ugunsgrēkos gājis bojā viens cilvēks, septiņi guvuši ievainojumus.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Pavasaris teju sācies, taču kūlas dedzināšanas rezultātā izcēlušies jau vairāk nekā 80 ugunsgrēki, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājaslapa.

Aizvadītajā gadā valstī reģistrēti 2730 kūlas dedzināšanas gadījumi. To rezultātā iznīcinātas 39 ēkas, bojā gājis viens cilvēks un cietuši — septiņi cilvēki. Salīdzinot ar 2015.gadu, pērn kūlas ugunsgrēku skaits samazinājies par 2,21%. 2016. gadā kūlas ugunsgrēkos izdeguši 3232 ha Latvijas teritorijas, tātad par 0,7% mazāk nekā 2015.gadā, kad izdega 3256 hektāri.

Школа №86 в Риге - Sputnik Latvija
Skolēnus izglītos par pareizu rīcību ārkārtas situācijās

Šogad pirmais ugunsgrēks fiksēts 3. februārī Smiltenes novada Blomas pagastā.

VUGD vērtē, ka tipiski kūlas dedzinātāji ir vidēja vecuma cilvēki vai pensionāri. Viņi neapzinās, ka pērnās zāles ugunsgrēku nav iespējams kontrolēt, jo liesmas var izplatīties ļoti strauji un pārmesties uz ēkām.

VUGD atgādina valsts iedzīvotājiem mītus un patiesību par kūlas dedzināšanu: nē, šādu ugunsgrēku nav iespējams kontrolēt; nē, kūlas dedzināšana nav dabai nekaitīga — tās rezultātā iet bojā kukaiņi un putnu ligzdas, kā arī ierastās ligzdošanas vietas; nē, tās rezultātā neuzlabojas zemes auglība, toties nezāles jūtas lieliski; nē, tā nepalīdz cīnīties ar ērcēm; nē, tā nav sena latviešu tradīcija — kūlas dedzināšana sākusies padomju laikos.

Ja novērojat degošu zāli, piezvaniet VUGD pa tālruni 112.

Ziņu lente
0