VVC sācis Ventspils mēra darbības pārbaudi par uzrunu krievu valodā

© Foto : ventspils.lv / Oskars JūraVentspils mērs Aivars Lembergs
Ventspils mērs Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs Aivars Lembergs pēc īsas uzrunas krievu valodā pirms izrādes "Granātu rokassprādze" nokļuvis Valsts valodas centra redzeslokā.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Valsts valodas centrs uzsācis pārbaudi pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kurš krievu valodā sveicis skatītāju teātra namā Jūras vārti, informē Mixnews.lv, atsaucoties uz LTV.

28. februāra vakarā pirms Jūras vārti un Rīgas Krievu teātra sadarbības līguma parakstīšanas Lembergs sveica klātesošos latviešu valodā un pēc tam piebilda dažus vārdus krieviski. Šie vārdi netika tulkoti.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Muļķība reizināta ar augstprātību: Ušakovs atbildējis Valsts valodas centram

Saziņas valodas izvēli Lembergs pamatoja ar to, ka pārsvarā zālē bija sapulcējušies krievvalodīgie skatītāji.

Pasākumu organizēja pašvaldības uzņēmums "Kurzemes filharmonija". Tā vadītāja Sigita Migoļa informēja, ka iestudējuma "Granātu rokassprādze" titri izrādes laikā tika translēti, taču Lemberga runa bijusi spontāna.

VVC direktora vietniece Ingrīda Bērziņa pavēstīja žurnālistiem, ka šajā jautājumā sākta pārbaude, kuras noslēgumā visām iesaistītajām pusēm tiks sniegti paskaidrojumi.

"Ja pasākumu rīko valsts vai pašvaldības iestāde, darba valoda ir latviešu! Ja runā deputāts, Latvijas Republikā deputātam vienmēr jārunā valsts valodā," — piebilda Bērziņa.

Laipni lūgts klubā

Uz šo informāciju Rīgas mērs Nils Ušakovs atsaucās ar vārdiem Welcome to the club ("Laipni lūgts klubā"). Lembergs patiešām ir otrais "mēru klubā", kam VVC pārmet krievu valodas lietošanu.

Šī gada februārī VVC sāka administratīvu lietvedību pret Ušakovu, jo viņš Ēnu dienā sarunājies ar skolēniem krievu valodā. Uz šiem pārmetumiem Ušakovs devis plašu atbildi savā lapā Facebook:

Здание посольства США в Риге, Латвия - Sputnik Latvija
ASV vēstniecība Latvijā sākusi runāt krieviski

"Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass atvēris Feisbukā atsevišķu lapu krievu valodā, lai Igaunijas krievvalodīgie iedzīvotāji labāk varētu saprast valsts politiku, — raksta Ušakovs. — Berlīnes pilsētas mājaslapa ir vācu, angļu, franču, itāļu, ķīniešu, poļu, krievu un turku valodās. Parīzei profils Tviterī ir piecās valodās — franču, angļu, vācu, spāņu un ķīniešu. Ņujorkas Feisbuka lapa darbojas minimums četrās valodās — angļu, spāņu, franču un ķīniešu. Hilarija Klintone uztur savu Feisbuka profilu divās valodās — angļu un spāņu."

Jāpiebilst, ka interneta tīmeklī pašvaldībām ir tiesības sazināties ar iedzīvotājiem krievu valodā, taču daudzas to vidū minēto iespēju neizmanto.

Ziņu lente
0