Rīgas dome nolēmusi neaizliegt SS leģionāru maršu

© Sputnik / Oksana DzadanWaffen SS leģionāru un viņu atbalstītāju gājiens Rīgā
Waffen SS leģionāru un viņu atbalstītāju gājiens Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik gadus Waffen SS leģionāra dienā Rīgā notiek gājiens, kurā piedalās vairāki simti cilvēku, tostarp arī virkne Saeimas deputātu.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Rīgas dome pieņemusi lēmumu neaizliegt nevienu pasākumu, ko plānots sarīkot Latvijas galvaspilsētā Waffen SS latviešu leģionāru piemiņas dienā, aģentūru RIA Novosti informēja Dome.

"Neviens no pieteiktajiem pasākumiem netiks aizliegts," — uzsvēra Rīgas domē.

Vairākas sabiedriskās organizācijas Latvijā 16. martā svin Waffen SS latviešu leģionāru piemiņas dienu. Gājienā pilsētas centrā piedalās vairāki simti cilvēku, tostarp arī virkne Saeimas deputātu. Pie Brīvības pieminekļa, kur paredzēts leģionāru piekritēju gājiena noslēgums, plāno protesta akciju antifašistisko organizāciju pārstāvji.

День памяти легионеров 16 марта. Архивное фото - Sputnik Latvija
Rīgas domē iesniegti pieteikumi gājieniem 16. martā

Pērn SS leģionāru maršā Rīgā piedalījās vairāk nekā tūkstoš cilvēku. Vienlaikus Bastejkalnā Latvijas Antifašistiska komiteja organizēja protesta akciju, kuras gaitā aptuveni 40 cilvēki godināja nacisma upuru piemiņu un pastāstīja, cik bīstama ir Waffen SS leģiona noziegumu attaisnošana.

Saskaņā ar Nirnbergas tribunāla spriedumu, visas Waffen SS struktūrvienības, ieskaitot "latviešu SS brīvprātīgo leģionu" (15.un 19. SS grenadieru divīzijas) atzītas par noziedzīgām organizācijām.

Latvijā ikmēneša atbalstu saņem veterāni, kas iekļauti nacionālās neatkarības cīnītāju kategorijā. Viņu vidū liels skaits ir bijušo Waffen SS leģionāru, kuri pēc kara kļuva par "mežabrāļiem". Sarkanās Armijas veterāni pabalstus nesaņem. Valsts normatīvajos aktos nav paredzēts Otrā pasaules kara dalībnieka statuss.

Krievija uzskata SS leģionāru gājienus Latvijā par kauna lietu. Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas jautājumos Konstantins Dolgovs iepriekš paudis, ka SS veterānu maršu pieļaušana ir starptautisko tiesisko normu kliedzošs pārkāpums.

ANO galvenā mītne - Sputnik Latvija
ANO atbalstīja Krievijas rezolūcijas projektu pret nacisma glorificēšanu

Pērnā gada nogalē Krievijas piedāvātais rezolūcijas projekts " Cīņa pret nacisma, neonacisma un citu veidu prakses glorificēšanu, kas veicina mūsdienu rasisma, rasu diskriminācijas, ksenofobijas un ar tām saistītas neiecietības formu eskalāciju" tika pieņemts ANO Ģenerālās Asamblejas izskatīšanai. Rezolūcijas projektā uzsvērtas bažas par nacisma, neonacisma un Waffen SS locekļu glorificēšanu, tai skaitā rīkojot publiskās demonstrācijas, gājienus un ceļot memoriālus par godu nacistu un neonacistu kustībai.

Tāpat projektā ir runa par Otrā pasaules kara varoņu pieminekļu nojaukšanas vai apgānīšanas mēģinājumiem.

Balsojumā par rezolūcijas projektu 131 valsts to atbalstīja, trīs (ASV, Ukraina un Palau) iebilda, bet 48 valstis atturējās (lielākā daļa bija Eiropas valstu).

Ziņu lente
0