Latvijā trūkst programmētāju un celtnieku

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasБиржа труда
Биржа труда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji dodas uz Eiropu darbā, migranti ierodas Latvijā un aizpilda programmētāju, celtnieku un pavāru vakances.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. Lielākais darbaspēka trūkums Latvijā vērojams tādās jomās kā informācijas tehnoloģijas (IT), apstrādes rūpniecība un transports, intervijā Latvijas radio pastāstīja Nodarbības valsts aģentūras direktore Evita Simsone.

Saeima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saeima noraida opozīcijas ierosinājumu pārtraukt NVA darbinieku finansēšanu no "bezdarbnieku pabalstu" budžeta

Liels skaits vakanču reģistrēts arī tirdzniecībā, celtniecībā, sabiedriskās ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumu jomās. Trūkst gan augstas, gan zemas kvalifikācijas darbinieku, taču spilgti izteikts darbaspēka trūkums Latvijā nav konstatēts. Simsone pastāstīja, ka bezdarbs Latvijā samazinās, un šogad gaidāms bezdarba kritums par 0,3-0,4%.

Eurostat dati par 2016. gada novembri liecina, ka Latvija ieņem septīto vietu ES bezdarba ziņā, taču šis rādītājs svārstās dažādos reģionos, piemēram, Rīgā bezdarba līmenis ir vien 5%, bet Latgalē — 17,9%.

Vakantās vietas Latvijā aizpilda migranti

Darbs starptautiskajā lidostā Rīga - Sputnik Latvija
Bezdarbs liks pavērt durvis migrantiem
Atsaucoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtajiem datiem, Simsone pastāstīja, ka pērn Latvijā strādājis 1161 trešo valstu pilsonis. Pārsvarā viņi nodarbināti transporta, IT un celtniecības jomās. Pēc profesijas – programmētāji, kravas mašīnu šoferi un pavāri.

Pie tam jāņem vērā, ka kravas automašīnas vadītāja profesina ir viena no izplatītākajām darba migrantu vidū no Latvijas ES valstīs. Latvijas tālbraucēji savu interešu aizsardzībai 1990. gadā izveidoja Autopārvadātāju asociāciju Latvijas Auto, kas savas pastāvēšanas laikā izsniegusi 1 983 000 biedru biļetes.

Simsone uzsvēra, ka darbaspēka masveida piesaistīšana ārvalstīs tomēr nenotiekot. NVA strādā ar bezdarbniekiem Latvijā, lai iespēju robežās individuāli palīdzētu viņiem darba meklējumos.

Ziņu lente
0