Politika

Sarmīte Ēlerte: bērniem, kas Latvijā beidz pirmsskolas izglītību, ir jāprot latviešu valoda

© LETA © Edijs PālensSarmīte Ēlerte
Sarmīte Ēlerte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunajās izglītības vadlīnijās jāieraksta: bērniem, kas Latvijā beidz pirmsskolas izglītību, ir jāprot latviešu valoda, uzskata Sarmīte Ēlerte.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Pašreizējā valodu situācija pirmskolas izglītības iestādēs Latvijā ir absurda, intervijā "Latvijas Avīzei" norādīja "Vienotības" pārstāve, Rīgas domes deputāte, bijusī Rīgas mēra kandidāte Sarmīte Ēlerte.

Latvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgas mērs sola: neviena skola netiks slēgta

Pašreizējā absurdā regulējumā runāts par pāris rotaļstundām latviski, un tas ir audzinātāju prakses ziņā, kā minimumu ievēro," — viņa uzsver.

"Izglītības statistika rāda, ka ilgus gadus pieauga bērnu skaits latviešu mācību valodas skolās — no 64% 1999. gadā līdz 74% 2009. gadā. Kopš tā laika tendence apstājusies un pagriezusies atpakaļ! 2015. gadā skolēnu īpatsvars ir — 27,5% krievu skolās un 71,5% latviešu skolās," — politiķes teikto citēja focus.lv.

Ēlerte uzskata, ka pienācis laiks rīkoties, jo pati no sevis situācija nemainīšoties.

"Ja nerīkojas, tad sabiedrības sašķeltība tiek iekonservēta. Tātad jāmaina valsts politika. Viena pieeja ar visvieglāk izdarāmo pāreju, ka, bērnam 7 gadu vecumā atnākot uz 1. klasi, visi zina latviešu valodu," — uzskata politiķe.

Kā labu piemēru politiķe minēja Jelgavu, kur bērnudārzu krievu valodā vairs nav vispār, un vecāki par to nesūdzas. Vienlaikus bērni iegūst valodas zinašanas, un nerada plaisu, ko veido izglītība krievu valodā Latvijā.

Pēc viņas domām, nepieciešama politiskā drosme un gudrība, lai atrisinātu šo jautājumu un pieliktu punktu valodas jautājumā visā valstī. "Ir nepieciešama politiskā drosme, gudrība un pacietība, nevis cerība, ka laiks visu atrisinās. Neatrisinās," — izklāstīja savu viedokli Sarmīte Ēlerte.

Ziņu lente
0