Ādažos notiks operācijas "Atlantic Resolve" karavīru sagaidīšanas ceremonija

CC BY 2.0 / Expert Infantry / BEST OF THE MARINE CORPSĀdažos notiks operācijas "Atlantic Resolve". Foto no arhīva
Ādažos notiks operācijas Atlantic Resolve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā rotācijas vienība Latvijā uzturēsies līdz brīdim, kad Latvijā ieradīsies Kanādas vadītais starptautiskais NATO bataljons.

RĪGA, 17. februāris, LETA. Šodien plkst.9 Ādažu bāzē notiks ASV 68.bruņotā pulka 1.bataljona "Silver Lions" karavīru, kuri piedalīsies operācijā "Atlantic Resolve", sagaidīšanas ceremonija.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš, ASV vēstniece Latvijā Nensija Baikofa Petita un 68.bruņotā pulka 1.bataljona komandieris pulkvežleitnants Stīvens Keiphārts sveiks ASV karavīrus ar ierašanos Latvijā un kopīgu treniņu uzsākšanu ar Latvijas karavīriem.

Amerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā - Sputnik Latvija
Krievija uzskata par apdraudējumu amerikāņu tanku dislokāciju Polijā

6. februārī Latvijas teritorijā ieradās 225 karavīri no ASV armijas 3. brigādes smagās bruņutehnikas rotas. Rotācijas ietvaros tie nomainīs 173.divīzijas kareivjus.

Jau ziņots, ka 8.un 9.februārī Latvijā tika nogādāta ASV 4.kājnieku divīzijas 3.bruņotās brigādes 68.bruņotā pulka 1.bataljona bruņutehnika, tai skaitā 15 tanki "M1 Abrams", sešas kaujas mašīnas "M2 Bradley", divas inženieru tehnikas vienības mīnu lauka iznīcināšanai, kā arī cita veida kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika, kas tiks izmantota kopīgās mācībās ar Latvijas karavīriem.

Amerikāņu karavīri uzturēsies republikas teritorijā bataljona līdz Kanādas vadītā NATO daudznacionālā bataljona ierašanās brīdim. Patlaban ASV karavīri dislocēti Ādažos.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Politika
Tanku tetris: Latvijā ierodas ASV armijas smagās bruņutehnikas rota

Janvāra vidū Polijas teritorijā ieradušies gandrīz tūkstoš karavīri un daļa ASV tanku brigādes, kuri uzturēsies valstī operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros. Tanku brigāde valstī uzturēs deviņus mēnešus.

Kopumā Eiropā tiks dislocēti aptuveni 3,5 tūkstoši karavīru, 87 tanki, 18 pašgājējas haubices Paladin, vairāk nekā 400 automašīnas Humwee, kā arī 144 kājnieku bruņu mašīnas Bradley.

NATO samitā Varšavā 2016. gada jūlijā tika pieņemts lēmums par ārkārtēju militārās klātbūtnes paplašināšanu Baltijas valstīs un Polijā. Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā tiks dislocēti četri daudznacionālie bataljoni — četri tūkstoši karavīru.

Krievijas attieksme pret amerikāņu tanku un bruņutehnikas dislokāciju Eiropā ir ļoti negatīva. "Jebkura valsts var negatīvi uztvert ārvalstu militārās klātbūtnes paplašināšanos pie savām robežām, un tā arī uztvers šādas darbības. Tieši tā mēs to uztveram," — pavēstīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

ASV darbības apdraud Krievijas intereses un drošību, paskaidroja Krievijas valsts vadītāja preses sekretārs. "Runa ir par to, ka trešā valsts paplašina savu militāro klātbūtni pie mūsu robežām Eiropā," — konstatēja Peskovs "Tūkstotis vai desmit tūkstoši (karavīru — red.) — runa ir par militārās klātbūtnes paplašināšanu. Šeit vairs nekas nav piebilstams," — uzsvēra Peskovs.

Ziņu lente
0