Satversmes tiesa atļāvusi atkārtoti saņemt pielaidi valsts noslēpumam

© Foto : Constitutional CourtLatvijas Republikas Satversmes tiesas ēka
Latvijas Republikas Satversmes tiesas ēka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes tiesa (ST) atzinusi, ka likumā noteiktais liegums pēc valsts noslēpuma pielaides anulēšanas to saņemt atkārtot nesamērīgi ierobežo pamattiesības.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Bijušais lidostas "Rīga" Drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš sekmīgi apstrīdējis likuma "Par valsts noslēpumu" normu atbilstību Satversmei par atkārtotas pielaides valsts noslēpumam saņemšanu.

Lazdiņš bijis spiests pamest lidostas "Rīga" drošības departamenta direktora amatu, kad anulēta viņa speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Drošības policijas lēmumu viņš pārsūdzējis Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktoram, savukārt SAB lēmumu — ģenerālprokuroram.

Satvesmes tiesa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Satversmes tiesa ierosina izvērtēt "lojalitātes institūta" atbilstību Satversmei

Likums paredz: ja amatpersonai tiek anulēta speciālā atļauja vai netiek pagarināts speciālās atļaujas termiņš, tas ir pietiekams pamats uzskatīt, ka šī persona neatbilst ieņemamam amatam, kas saistīts ar valsts noslēpuma izmantošanu vai tā aizsardzību. Šāda persona pēc galīgā lēmuma pieņemšanas nekavējoties pārceļama darbā, kas nav saistīts ar valsts noslēpumu, vai ar to izbeidzamas darba attiecības, un turpmāk tai ir liegts saņemt speciālo atļauju.

ST nolēma atzīt liegumu pēc speciālās atļaujas anulēšanas to saņemt atkārtoti par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no 2018. gada 1. jūlija, aģentūru LETA informēja ST.

ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Ziņu lente
0