Politika

Nē – saskaņai ar "Saskaņu": Rīgas opozīcijas memorands

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koalīcijas partiju pārstāvji parakstījuši memorandu par atteikšanos no sadarbības ar pašreizējo Rīgas domes vadību. Politologi izsaka viedokli par to, kāpēc tas bijis vajadzīgs un kā palīdzēs vēlēšanās.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik, Andrejs Solopenko. Trīs valdošie politiskie spēki: partija "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība vienojušās, ka nekādos apstākļos nestrādās ar "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR).

Rīgas domes deputāte Baiba Broka - Sputnik Latvija
Rīgas mēra kandidāte no Nacionālās apvienības būs Baiba Broka

Memorandu parakstīja VL-TB/LNNK valdes priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, "Vienotība" valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs, ZZS valdes priekšsēdētājs un Rīgas mēra amata kandidāts Armands Krauze, VL-TB/LNNK mēres amata kandidāte Baiba Broka un "Vienotība" Rīgas mēra amata kandidāts Vilnis Ķirsis.

Par Rīgu bez Ušakova

"Meli un iebiedēšana ir Ušakova un Amerika neredzēti dārgās reklāmas kampaņas galvenais ierocis, tāpēc mums kopā jāstrādā, lai atspēkotu visus mītus, ko viņi cenšas iedvest rīdziniekiem," – skaidroja Vilnis Ķirsis preses konferencē, kas bija sarīkota par godu memoranda parakstīšanai.

Viņam piebalsoja Baiba Broka – viņa apgalvoja, ka partija, kas parakstījusi līgumu ar "Vienoto Krieviju", nevar vadīt Latvijas galvaspilsētu. 

"Tikai stingri vienojoties par to, ka nav pieļaujama nekāda sadarbība ar politiskiem spēkiem, kam ir līgums ar Krievijas varas partiju, kas darbojas pret valsts kopējo ārpolitiku un sistemātiski stiprina krievu valodas pozīcijas Rīgā, mēs varam panākt to, ka Rīga saglabā cienīgu latviskas Latvijas galvaspilsētas tēlu," – viņa skaidroja.

Armands Krauze paziņoja, ka Rīgai vajadzīga ciešāka sadarbība ar valdību, ko varēšot nodrošināt viņa partija.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Pat kaķim jāsmejas: Ušakovs publicējis karikatūru par Rīgas mēra kandidātiem

Neviens līgums nav mūžīgs

Vienlaikus daudzi politologi Latvijā pieļauj, ka triju partiju noslēgtais līgums ir tikai priekšvēlēšanu gājiens ar mērķi demonstrēt vienotību valdībā, taču to var ātri vien lauzt, ja kāda no partijām sameklēs sev izdevīgāku variantu.

Latvijas Universitātes profesors Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Juris Rozenvalds paziņoja, ka Nacionālās apvienības, "Vienotības" un ZZS savienības pamatā ir tas, ka Rīgas domē nav iespējams veidot parlamentam līdzīgu koalīciju.

"Ja ZZS galvaspilsētā gūs manāmus panākumus, neesmu pārliecināts par to, ka šim līgumam būs lemts ilgs mūžs," – paskaidroja Rozenvalds.

Pie līdzīgiem secinājumiem nonācis arī LU asociētais profesors Ojārs Skudra. Viņš uzskata, ka vara Rīgas domē nemainīsies, taču izskata divus iespējamus scenārijus: "Saskaņas" un GKR bloks joprojām dominēs Rīgas domē vai izcīnīs nepārliecinošu uzvaru, gūstot tikai dažu deputātu pārsvaru. 

"Otrajā gadījumā pieļauju iespēju, ka Ušakovs un Ameriks varētu uzaicināt ZZS iesaistīties koalīcijā," – viņš izteica savu viedokli.

Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Raivis Dzintars: Ušakovs ir tikai izkārtne, iekšā – Kremlis un 9. maijs

Profesors uzskata, ka noteiktos apstākļos ZZS varētu piekrist šim darījumam, neskatoties uz parakstīto līgumu un Kraizes apgalvojumiem. Politologs uzsver, ka ZZS vēl joprojām nav līdz galam izšķīrusies par savu rīcību un partijā rit diskusija.

Rīdzinieki – par "Saskaņu"

Tomēr iespējams, ka sabiedrotajiem nenāksies lauzt pašu parakstīto līgumu, ja pēc vēlēšanām visas partijas nokļūs dziļā opozīcijā.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujas rezultāti liecina, ka bloka "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" reitings galvaspilsētā sasniedz 42,5%, tātad, ir aptuveni divkārt lielāks nekā trim koalīcijas partijām kopā. "Vienotībai" atbalstu pauda 7,5%, Zaļo un zemnieku savienībai – 7,1%, bet Nacionālajai apvienībai – 6,6% respondentu.

Acīmredzot to saprot arī valdošās partijas, tāpēc arī savu sarakstu priekšgalā neizvirzīja stiprākos kandidātus, un visi to paziņojumi, ieskaitot memorandu, ir jāuztver tikai kā spēle par nacionāli noskaņoto latviešu vēlētāju prātiem.

Ziņu lente
0