ĀCM skartā Salaspils ferma varētu saņemt kompensāciju 800 000 eiro apmērā

CC BY 2.0 / liz west / new neighborsСвиньи в клетке
Свиньи в клетке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs gadu laikā, kopš Latvijā ievazāts ĀCM, tā profilakses un apkarošanas pasākumiem izlietoti vairāk nekā 13 miljoni eiro.

RĪGA, 9. februāris – Sputnik. Izmaksas par zaudējumiem, kas radušies Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartās saimniecības "Rukas" cūku likvidēšanas un dzīvnieku līķu utilizācijas procesā, un kuras tiks izmaksātas no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", varētu pārsniegt 800 000 eiro, vēsta LETA.

Kā aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā, rīkojuma projekts par faktiski iztērētajiem līdzekļiem, kas tiek virzīts skatīšanai valdības sēdē 14.februārī paredz, ka SIA "Grow Energy" par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu iznīcināšanu plānots samaksāt 100 099 eiro.

Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ĀCM izplatās Latvijā

PVD par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu iznīcināšanu PVD Dienvidlatgales pārvaldes dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas īpašajā iekārtā "Hurican PRO 1000" plānots izmaksāt 5827 eiro. Savukārt par izdevumiem dzīvnieku nogalināšanai Krimuldas pagasta novietnē “Rukas” PVD varētu saņemt 21 977 eiro.

Tiek arī lēsts, ka saimniecības "Rukas" apsaimniekotājs SIA "Ancers" saistībā ar 5023 cūku likvidēšanu no valsts varētu saņemt kompensāciju 695 304 eiro apmērā, ko papildinās kompensācijas par iznīcināto lopbarību, fermas inventāru un dezinfekcijas līdzekļiem. Šīs summas apjoms vēl tiek aprēķināts.

Kā ziņots, trīs gadu laikā, kopš Latvijā ievazāts ĀCM, tā profilakses un apkarošanas pasākumiem izlietoti vairāk nekā 13 miljoni eiro. No šīm izmaksām mājas cūku īpašniekiem kompensācijās par kopumā apmēram 14 000 cūku izkaušanu sērgas skartajās novietnēs, kā arī kompensācijās par tirdzniecības traucējumiem izmaksāti 2 332 386 eiro.

PVD dezinfekcijas pasākumiem, mobilās sadedzināšanas iekārtai, ārējās robežas kontrolpunktos konfiscēto produktu iznīcināšanai u.c. pasākumiem piešķirti 6 762 514 eiro, bet zinātniskajam institūtam "Bior" izmeklējumu veikšanai – 1 976 618 eiro.

Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ĀCM pirmo reizi konstatēta mežacūkām Ventspils novadā

Valdība 17.janvārī izsludināja ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus, tāpat arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM saimniecības novietne.

Zemkopības ministrijā norāda, ka saistībā ar ĀCM uzliesmojumu "Bunčos" nav plānots virzīt iniciatīvu par jauna ārkārtas stāvokļa izsludināšanu vai esošā pagarināšanu.

Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17.aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Ziņu lente
0