ĀCM izplatās Latvijā

© Foto : pixabay.com / HansCūkas. Foto no arhīva
Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salaspils novadā konstatēja Āfrikas cūku mēri, tiks likvidētas 10 000 cūku. PVD atgādina, ka bez inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot ne tikai cūkas, bet arī citus mājdzīvniekus.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. 7.februārī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu SIA "Ancers" cūku novietnē "Bunči" Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 000 cūku lielu ganāmpulku, ziņo aģentūra LETA.

Kā informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, "Bunču" fermas 10 000 cūkas tiks likvidētas ar gāzes palīdzību, savukārt dzīvnieku liemeņus utilizēs uzņēmums, kas to darījis arī iepriekš — SIA "Grow Energy". Attiecīgie darbi jau sākti, taču vēl grūti prognozēt to pabeigšanas laiku.

Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ĀCM pirmo reizi konstatēta mežacūkām Ventspils novadā

Salaspils novada domes pārstāve Lolita Balcerbule stāstīja, ka šodien, 8. februārī, tiks sasaukta Salaspils novada domes Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā tiks lemts par notikušo. Balcerbule atzina, ka, ticamākais, komisija minētās problēmas risināšanā lems par dalību drošības pasākumos un cilvēkresursu nodrošināšanu.

Tikmēr Valsts policijas preses pārstāve Līna Kaļķe aģentūrai LETA pastāstīja, ka policija slimības skartajā saimniecībā izvietojusi posteņus, lai uzraudzītu situāciju. Tāpat sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par noziegumiem pret īpašumu, taču šis kriminālprocess tiks apvienots ar iepriekš sākto lietu saistībā ar ĀCM skarto audzētavu Krimuldas pusē.

Kā ziņots, ĀCM dēļ "Ancers" Krimuldas novietnē pirms trim nedēļām nācās likvidēt 5023 cūkas, savukārt Salaspils novietnē notika pastiprinātas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka mēris nav ievazāts arī tajā.

PVD Āfrikas cūku mēra skartajā novietnē veic slimības apkarošanas pasākumus.

Sākts kriminālprocess par cūku inficēšanos ar ĀCM Krimuldas novadā - Sputnik Latvija
Sākts kriminālprocess par cūku inficēšanos ar ĀCM Krimuldas novadā

Patlaban ar "Bunčiem" noteikta karantīna — aizsardzības zona trīs kilometru un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Kā ziņots, "Ruku" saimniecības apsaimniekotāja SIA "Ancers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns iepriekš atzina, ka zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi — "Rukas" sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī — gaļas cūku audzēšanai.

Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados
Tikmēr valdība 17. janvārī izsludināja ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus,

tāpat arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā ĀCM skartās saimniecības novietne.

Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17. aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Ziņu lente
0