VID vēlas sodīt par nodokļu nemaksāšanu elektroniski

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Latvian EuroEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta ieceri, elektroniskās deklarēšanas sistēma konstatēs nesavlaicīgu nodokļu deklarācijas iesniegšanu, noformēs lēmumu un automātiski uzsāks administratīvo procesu.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) iecerējis elektroniski sagatavot sodu par noteiktā termiņā neiesniegtu nodokļu vai informatīvo deklarāciju.

Šī mērķa realizēšanas provizoriskās izmaksas var sasniegt 78 126 eiro.

Gadījumos, kad nodokļu maksātājs likumos noteiktajā termiņā nebūs elektroniski iesniedzis nodokļu vai informatīvo deklarāciju, VID šo faktu fiksēs un par minēto pārkāpumu tiks uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Mārtiņš Bondars. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mārtiņš Bondars kritizējis Valsts ieņēmuma dienesta darbu

Minētā procesa ietvaros lēmumu sastādīs VID EDS elektroniski bez nodokļu maksātāja klātbūtnes, tas būs derīgs bez administratīvo sodu piemērojušās amatpersonas paraksta, turklāt to paziņos nodokļu maksātājam ar VID EDS starpniecību.

Šogad Latvijas zvērinātajiem notāriem uzlikts par pienākumu informēt VID gadījumos, ja viņu klients saņēmis mantojumu, kura summa pārsniedz 15 tūkstošus eiro. Iepriekš varas iestādes aizliedza privātpersonām skaidrās naudas darījumus, ja to summa pārsniedz 20 minimālās algas — 7400 eiro.

Iepriekš bijušais VID ģenerāldirektors Kārlis Ketners informēja, ka nodokļu sistēmai Latvijā nepieciešama kardināla pārveide — atsevišķu normu reformēšana ir bezjēdzīga. Piemēram, Ketners uzskata, ka efektīvi būtu ieviest nodokli par bagātību, pie tam, pēc viņa domām, jāņem vērā tas, ka cilvēks var saņemt mazu algu, taču viņam pieder vērtīgs nekustamais un kustamais īpašums.

Izstrādājot 2018. gada budžetu Latvijā plānots reformēt nodokļu sistēmu tā, lai pasargātu iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem un palielinātu turīgu cilvēku maksātās summas.

Ziņu lente
0