Cigaretēm un alkoholam Latvijā tērē vairāk naudas nekā kultūrai

© Foto : pixabayСигарета
Сигарета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījums liecina, ka Latvijas iedzīvotāji kultūras pasākumiem tērē mazāk nekā 50 eiro gadā.

RĪGA, 3. februāris — Sputnik. Kultūras pasākumus Latvijas iedzīvotāji apmeklē daudz retāk nekā citu Eiropas valstu iedzīvotāji, informē portāls lsm.lv, atsaucoties uz Latvijas Kultūras akadēmijas un Culturelab pētījumu.

Pētījuma autori apgalvo, ka cigaretēm un alkoholam Latvijas iedzīvotāji vidēji tērē divreiz vairāk naudas nekā kultūras pasākumiem.

Uzraksts uz cigarešu paciņas Smēķēšana nogalina - Sputnik Latvija
Latvija – kontrabandas cigarešu zeme

Katrs valsts iedzīvotājs gadā kultūras pasākumiem atvelta nepilnus pussimt eiro (48,54 eiro).

Pie tam visbiežāk šie līdzekļi tiek tērēti žurnālu un preses izdevumu iegādei, mazāk – koncertu, teātra un kino apmeklējumiem, un aptuveni 7 eiro gadā Latvijā tērē daiļliteratūrai.

Lai arī līdzīgas summas minētajiem mērķiem tika tērētas arī aizvadītajā gadā, pētnieki secinājuši, ka kultūras patēriņš Latvijā sarūk.

Latvijas Kultūras akadēmijas socioloģe Anda Laķe uzskata, ka pie tā vainojami sociāldemogrāfiskie faktori – iedzīvotāju skaita samazināšanās un vidējā vecuma palielināšanās, kā arī cenu pieaugums kultūras jomā.

Taču pie tam kultūras patēriņa līmenis Latvijā ir augstāks nekā vidējais ES, piemēram, tikai Zviedrijā muzeju apmeklējums ir biežāks nekā Latvijā, norāda Laķe.

Ziņu lente
0