Saeimas komisija apspriedīs plašākas iespējas izmantot svešvalodas Latvijas augstskolās

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaSaeimas komisija apspriedīs plašākas iespējas izmantot svešvalodas Latvijas augstskolās
Saeimas komisija apspriedīs plašākas iespējas izmantot svešvalodas Latvijas augstskolās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ilze Viņķele ierosinās pārskatīt striktās prasības augstskolu rektoriem, taču Kučinskis nav gatavs viņu atbalstīt.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Starptautiskās konkurētspējas uzlabošanai Latvijas augstskolās ir jāpaplašina iespējas izmantot svešvalodas, šādu nostāju Latvijas Radio pauda Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja IlzeViņķele.

Komisija šodien spriedīs par attiecīgiem grozījumiem Augstskolu likumā. Viņķele pavēstīja, ka plāno piedāvāt pārskatīt ļoti strikto valodu regulējumu studiju programmām, jo pašlaik ir pieļaujami tikai atsevišķi izņēmumi, kad programmas var nebūt latviešu valodā. Tāpat tiek domāts, vai tiešām nepieciešams visus akadēmiskos darbus prasīt iesniegt latviešu valodā.

Skola Innova atguvusi licenci. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ne gads nav pagājis: skola "Innova" atguvusi licenci
Taujāta, vai viņas piedāvājumiem būs politiskais atbalsts, Viņķele atzina, ka par to nav līdz galam droša, taču kolēģiem tad būšot jāapzinās, ka viņi ziedo augstākās izglītības kvalitāti savu ideoloģisko uzstādījumu dēļ.

Taču premjerministrs Māris Kučinskis nav gatavs atteikties no valsts valodas prasībām augstskolu rektoriem, viņš pastāstīja telekanālam LNT.

Politiķis skaidroja, ka esot ieinteresēts, lai Latvijas augstskolas vairāk piesaistītu ārvalstu lektorus un profesorus, taču administratīvajā korpusā strādājošajiem latviešu valoda esot jāzina.

"Nestādos priekšā, ka augstskolas vada rektori, ar kuriem mēs nespējam sarunāties," piebilda politiķis.

Kučinskis šajā jautājumā iestāšoties par saprātīgu risinājumu — viņaprāt, likumu nevajadzētu piemērot vienam konkrētam gadījumam, bet gan pie līguma ar rektoru jāatrunā, ka viņš konkrētā laikā sasniegs konkrētu valodas zināšanu līmeni. Līdz ar to Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors amatu saglabātu.

Ziņu lente
0