Ziņas no cietuma: meksikānis stāsta par dzīvi Rīgas Centrālcietumā

CC BY 2.0 / Aapo Haapanen / Prison cellВ тюремной камере
В тюремной камере - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Meksikānis Daniels Reinoso nosūtījis vēstuli no Rīgas Centrālcietuma, kur pavadījis jau mēnesi.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. "31 diena aiz restēm" – tādu virsrakstu savam vēstījumam devis arestants Daniels Reinoso no Meksikas. Ar roku rakstītā vēstule pēc ārvalstnieka lūguma tika publicēta sociālajā tīklā Facebook.

"Pagājis jau mēnesis, kopš esmu absolūti nepatiesi aizturēts, tāpēc gribu pats jums pastāstīt par notikušo," – raksta Daniels.

23 gadus vecais meksikānis, kurš Rīgā uzturas studentu apmaiņas programmas ietvaros, tika aizturēts pērnā gada decembrī. Latvijas varas iestāžu darbinieki apietas ar viņu kā ar noziedznieku, lai arī viņš neko kriminālu nav izdarījis.

Stāstot par arestu, Reinoso raksta, ka 20. decembri divi civilā tērpti virsnieki viņu nogādājuši policijas iecirknī.

"Man teica, ka gribot uzdot pāris jautājumus un tas neaizņemšot vairāk kā divas stundas," – atceras meksikānis.

Taču pēc tam ārvalstnieks aizvests uz tiesu, kur tiesnese nolēmusi, ka izmeklēšanas laikā viņu jāpatur cietumā, jo viņš var apdraudēt apkārtējos.

"Varas iestāžu pārstāvji lika parakstīt dokumentus latviešu valodā, lai arī es to nesaprotu. Dažus no tiem iztulkoja angļu valodā, kas arī nav mana dzimtā valoda, citus nācās parakstīt bez tulkojuma," – savā vēstulē raksta Reinoso.

Meksikānis sūdzas par to, ka izmeklēšanas laikā ir aizturēts, lai arī iepriekš nav tiesāts un nav gatavojies pamest valsti.

Задержание подозреваемого - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijā aizturēts students no Meksikas

"Mana vīza bija pagarināta. Šķiet, apsūdzība to nezināja, tāpēc tiesā tika iesniegta nepatiesa informācija," – uzsver Daniels.

Neskatoties uz to, "es esmu apcietinājumā, un ar mani apietas kā ar noziedznieku (nomazgāties ļauj tikai reizi nedēļā, tātad, četras reizes mēnesī)."

Un tas viss notiek tikai bijušā nomnieka – 1971. gadā dzimušā Dānijas pilsoņa – nepatiesas sūdzības dēļ, "kurš mani un citus cilvēkus apsūdzēja par piekaušanu ar mērķi nolaupīt viņa kredītkarti, ko mēs it kā pēc tam esot mēģinājuši izmantot."

Reinoso raksta, ka viss izmeklēšanas process var ilgt vēl piecus mēnešus, un lūdz līdzjūtīgus cilvēkus palīdzēt piesaistīt viņa lietai plašāku sabiedrības vērību.

Meksikānis ir pateicīgs saviem tuviniekiem, kuri ieradušies Latvijā, lai būtu tuvāk arestantam.

Jāpiebilst, ka petīciju ar lūgumu atbrīvot Danielu Reinoso, kas publicēta vietnē Change.org drīz pēc viņa aizturēšanas, parakstījuši jau gandrīz 14 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0