Barišņikova "lieta": Latvijas specdienesti nonākuši pie slēdziena

© Sputnik / Сергей МелконовЛегенда мировой балетной сцены Михаил Николаевич Барышников
Легенда мировой балетной сцены Михаил Николаевич Барышников - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nesaskata šķēršļus, lai varētu piešķirt pilsonību Latvijā dzimušajam baletdejotājam un aktierim Mihailam Barišņikovam.

RĪGA, 26. janvāris – Sputnik. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nesaskata šķēršļus, lai varētu piešķirt pilsonību Latvijā dzimušajam baletdejotājam un aktierim Mihailam Barišņikovam.

Par to aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Spēlmaņu nakts prēmija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Barišņikovs nominēts galvenajai Latvijas teātra balvai

Tagad komisija gaida, kad Barišņikovs varēs ierasties uz komisijas sēdi, jo tai ir jāpieņem lēmums par šī jautājuma virzīšanu uz Saeimas sēdi. Latkovskis uzskata, ka tas varētu notikt martā vai arī ātrāk. 

Iepriekš tika vēstīts, ka pirms lēmuma pieņemšanas par Latvijas pilsonības piešķiršanu Mihailam Barišņikovam, mākslinieku pārbaudīs specdienesti.

Ar šo mērķi PMLP pieprasa informāciju no Drošības policijas, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta un Satversmes aizsardzības biroja.

Tāpat informācija tiek pieprasīta no Finanšu policijas pārvaldes, Iekšlietu ministrijas Informācijas centra, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Muitas policijas pārvaldes, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes.

Likums paredz, ka Latvijas pilsonībā neuzņem personu, kura ar savu uzvedību vai darbībām rada draudus Latvijas valsts un sabiedriskai drošībai, pēc 1990.gada paudusi totalitārisma idejas, ir saistīta ar terorismu. Tāpat pilsonībā neuzņem personu, kas saistīta ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, nav izpildījusi nodokļu saistības pret Latvijas valsti un padomju laikos bijis specdienesta darbinieks.

Mihails Barišņikovs - Sputnik Latvija
Barišņikovu pārbaudīs Latvijas specdienesti

Lēmuma projektu par Latvijā dzimušā Barišņikova uzņemšanu Latvijas pilsonībā iesniedza vairāki deputāti.

Pašlaik Barišņikovs ir ASV pilsonis, un Latvijai ar ASV ir pieļaujama dubultpilsonība.

Pērn Barišņikovs spēlēja režisora Alvja Hermaņa iestudējumā "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, savukārt šogad uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves Baltijas pirmizrādi piedzīvoja režisora Roberta Vilsona un Barišņikova veidotā monoizrāde "Vēstule cilvēkam".

Ziņu lente
0