Finanšu ministrija: IIN atcelšana pensijām izmaksās 100 milj. eiro

© Pixabay / bstruppПожилые мужчины на отдыхе
Пожилые мужчины на отдыхе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrijas speciālisti paskaidrojuši, kas notiks, ja Saeima pieņems pilsoņu petīciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atcelšanu pensijām.

RĪGA, 20. janvāris – Sputnik. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atcelšana pensijām radīs negatīvu fiskālu ietekmi, aģentūrai LETA norādīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis. 

Viņš stāstīja, ka, atceļot IIN pensijām, būtu negatīva fiskālā ietekme, kas gadā veidotu aptuveni 100 miljonus eiro – tajā skaitā valsts budžetā 20 miljonus eiro, bet pašvaldību budžetā — 80 miljonus eiro.

Жительница Лудзы с собачкой - Sputnik Latvija
Saeima spriedīs par iedzīvotāju ienākumu nodokļa atcelšanu pensijām

Atceļot IIN pensijām, palielināsies pensionāru rīcībā esošie ienākumi, līdz ar to papildus tiks iegādātas preces un pakalpojumi, veidojot atgriezenisko efektu uz pievienotās vērtības nodokli. Šādā gadījumā fiskālā ietekme no šī procesa tiek vērtēta pozitīva – 6,5 miljonu eiro gadā, norāda FM.

Tomēr kopējā fiskālā ietekme ieviešanas gadā būtu negatīva – 93,5 miljoni eiro – tajā skaitā valsts pamatbudžetā 13,5 miljoni eiro un pašvaldību budžetā – 80 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka Saeimā pērn oktobrī tika iesniegti aptuveni 12 000 iedzīvotāju paraksti par IIN atcelšanu valsts pirmā līmeņa pensijām. Iepriekš parlaments lēma iniciatīvu par IIN atcelšanu valsts pirmā līmeņa pensijām nodot izvērtēšanai Sociālo un darba lietu komisijā, bet par līdzatbildīgo noteikt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Šobrīd neapliekamais minimums pensijām ir 235 eiro.

Ziņu lente
0