Rēzeknes mērs samaksās 70 eiro par bezatlīdzības palīdzību eirodeputātam

© Latvijas armija/Normunds Mežiņš, RJCRēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs. Foto no arhīva
Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs atļāvis eirodeputātam Andrejam Mamikinam vākt Latvijas iedzīvotāju parakstus lūgumrakstam EP komitejai par Igaunijas un Latvijas nepilsoņu balsstiesībām, par ko tika sodīts.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis 70 eiro naudas sodu Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam par pašvaldības telpu nelikumīgu atvēlēšanu Eiropas Parlamenta deputāta Andreja Mamikina aktivitātēm, vēsta aģentūra LETA.

Kā informē birojā, Bartaševičs iepriekš bija noslēdzis vienošanos un tās grozījumus ar Mamikinu.

Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rēzeknes mērs netic krievu draudiem

Vienošanās paredzēja, ka Mamikina pilnvarota persona ir tiesīga šogad maijā vairākas nedēļas darbdienās uzturēties Rēzeknes pilsētas domes telpā ar mērķi vākt Latvijas iedzīvotāju parakstus lūgumrakstam EP komitejai par Igaunijas un Latvijas nepilsoņu balsstiesībām.

Maksa par Rēzeknes pilsētas domes telpu izmantošanu parakstu vākšanai netika noteikta.
Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums paredz, ka publiskas personas mantu aizliegts nodot privātpersonai vai kapitālsabiedrībai bezatlīdzības lietošanā.

Noslēdzot minētās vienošanās, Bartaševičs neievēroja likumā noteikto aizliegumu nodot publiskas personas mantu bezatlīdzības lietošanā.

KNAB konstatējis, ka Bartaševičs pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības.

Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
Mamikins par ES: svešā acī salmiņu redzam, bet savējā baļķi nemanām

Par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu rīkoties ar valsts vai pašvaldības mantu neievērošanu Bartaševičam piemērots 70 eiro sods, kuru Rēzeknes pilsētas mērs arī samaksājis.

Savā Facebook lapā Andrejs Mamikons paudis izbrīnu par to, ka KNAB uzskata Eiropas Parlamenta deputātu par privātpersonu vai par firmu, kas gūst peļņu.

Rēzeknes domes vadītāja soda naudas vesture

Šis nav pirmais sods, ko KNAB uzliek Bartaševičam. Pērn birojs Bartaševičam piemēroja 150 eiro naudas sodu par nelikumīgu publicēšanos pašvaldības izdevumā "Rēzeknes Vēstnesis".

Bartaševičs izdevumā "Rēzeknes Vēstnesis" bija publicējis informāciju sava vārda un cieņas aizstāvībai, kā arī par veiktajiem pasākumiem, lai atsauktu par viņu citos laikrakstos publicēto aizskarošo informāciju.

Депутат Европарламента от Латвии Андрей Мамыкин - Sputnik Latvija
Andrejs Mamikins aizstāv nepilsoņu tiesības

KNAB uzskata, ka šāda informācija nav saistīta ar laikraksta izdošanas mērķi — informēt pilsētniekus par pašvaldības darbu, darba plāniem, pilsētas attīstību.

KNAB konstatēja, ka Bartaševičs pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības.

2014. gadā KNAB par amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu piemērojis 120 eiro naudas sodu Bartaševičam.

KNAB konstatējis, ka Bartaševičs kā 100% kapitāla daļu turētāja Rēzeknes pašvaldības pārstāvis, pieņēma lēmumu izmaksāt valdes loceklei atlaišanas pabalstu divu mēnešalgu apmērā.

Tādējādi Bartaševičs neievēroja likumā noteikto, ka atlaišanas pabalsts tiek izmaksāts valdes loceklim tikai tādā gadījumā, ja kapitāldaļu turētājs viņu atsauc no amata pirms termiņa beigām, nevis pilnvarojums tiek pārtraukts pēc valdes locekļa iniciatīvas kā konkrētajā gadījumā.

Arī toreiz KNAB secināja, ka Bartaševičs pārkāpumu izdarījis aiz neuzmanības.

Ziņu lente
0