Eiropieši ir neapmierināti ar situāciju migrantu jautājumā

© REUTERS / Fabrizio BenschМигранты ожидают регистрации в Берлине
Мигранты ожидают регистрации в Берлине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa neapmierināto ir cilvēki vecumā no 35 gadiem.

RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Lielākā daļa Itālijas (79%), Francijas (67%) un Lielbritānijas (53%) iedzīvotāju uzskata, ka pēdējā gada laikā situācija ar migrantiem viņu valstīs ir pasliktinājusies. Par to liecina aptauja, kas veikta starptautiskā projekta Sputnik.Viedokļi ietvaros. Aptauju veikusi kompānija Ifop informācijas aģentūras un radio Sputnik vajadzībām.

Rādītāju grafiks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aptauja: Nākamgad Latvijā gaidāms mazākais darbavietu skaita pieaugums Baltijas valstīs

Vācijā un Spānijā neapmierināto skaits ir sasniedzis 45%, bet Polijā tas ir minimāls — 35%. Situācijas uzlabošanos šajā jautājumā pamanījuši tikai 16% Vācijas, 7% Francijas, Lielbritānijas un Spānijas iedzīvotāju, 6% aptaujāto Polijā un tikai 2% — Itālijā.

Neapmierināto vidū galvenokārt ir labējo partiju piekritēji un cilvēki vecumā no 35 gadiem. Izņēmums novērots Polijā, kur nav konstatēta starpība dažādu politisko viedokļu piekritēju vidū, un Vācija, kur aptuveni līdzīgu viedokli pauda dažādu vecuma kategoriju respondenti.

ASV situācijas pasliktināšanos novērojuši 38% respondentu. Pozitīvas izmaiņas novērojuši 19% aptaujāto, bet 33% uzskata, ka nekas nav mainījies.

No Latvijas migranti bēg

Saskaņā ar vienošanos Latvijas Republika uzņēmās izmitināt 776 bēgļus. Taču jau vasarā varas iestādes informēja, ka valsts atpaliek no ieplānotā grafika un saistības diezin vai tiks izpildītas.

Мартиньш Коссович (слева) и беженец из Эритреи Филмон - Sputnik Latvija
"Kur siltāks": bēglis no Eritrejas nolēmis pamest Latviju

Decembra sākumā bēglis no Eritrejas Filmons, kurš oficiālu darbu Latvijā sameklēja viens no pirmajiem, pameta valsti. Uzņēmējs Mārtiņš Kossovičs, kurš iekārtoja viņu darbā, ar nožēlu informēja par viņa lēmumu.

Filmona aizkustinošo stāstu vēroja visa Latvija. Darba devējam nācās saskarties ar virkni birokrātisku sarežģījumu, taču septembrī, kad visi šķēršļi bija pārvarēti, Filmons sāka pildīt savus pienākumus. Pirmajā darba dienā Kossovičs svinīgi pasniedza viņam tradicionālā rakstā adītas vilnas zeķes.

Sputnik.Viedokļi: aktuāli un objektīvi

Aptauju 2016. gada 22.-26. oktobrī veica kompānija IFop — vecākā kompānija Francijā, kas nodarbojas ar sabiedriskās domas aptaujām. Tajā piedalījās 7043 respondenti vecumā no 18 gadiem Francijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā, Polijā, Lielbritānijā un ASV. Atlasē pārstāvēti valsts iedzīvotāji no dzimuma, vecuma un ģeogrāfijas viedokļa. Maksimālā datu atlases kļūda valstī sastāda +/- 3,1% ar 95% varbūtību.

Sputnik.Viedokļi ir starptautisks projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja. Tas sāka darbu 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus, Ifop un Forsa. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos. Sputnik ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu.

Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0