Politika

Pašvaldību vēlēšanas - "Vienotības" nākotnes atskaites punkts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partija "Vienotība" šodien pulcējusies kongresā, kas veltīts diskusijām par partijas mērķiem un uzdevumiem, sagaidot Latvijas simtgadi.

RĪGA, 4. decembris – Sputnik. Nākamā gada pašvaldību vēlēšanas būs īpaši atbildīgas, jo tas būs atskaites punkts arī tālākajai "Vienotības" nākotnei, partijas kongresā Cēsīs uzsvēra politiskā spēka vadītājs Andris Piebalgs, informē aģentūra LETA.

"To, ka "Vienotība" ir formā, mums pavisam drīz nāksies apliecināt, piedaloties pašvaldību vēlēšanās," — akcentēja politiķis.

"Pašvaldību vēlēšanās svarīgi būs līderi, kuriem ir nodaļu uzticība un spēja pārliecināt vēlētājus. Mums nav jābaidās, ka tie ir arī gados jauni cilvēki. Latvijas politikā ir jānotiek paaudžu maiņai," – pauda "Vienotības" priekšsēdētājs, atgādinot, ka vēlēšanās partijai jābūt vienotai.

Вилнис Кирсис - Sputnik Latvija
Vienotības kandidāts mēra amatam: "Cilvēki bēg no Rīgas"

Viņš atgādināja, ka pēdējo mēnešu laikā "Vienotības" vārds bieži tiek daudzināts reitingu dēļ. "Lielā mērā tas ir saistīts ar manu mērķi – sasniegt divciparu atbalstu līdz gada beigām," – atzina Piebalgs. Viņš sacīja, ka partijas reitings lēnām aug, un novembrī, pēc SKDS datiem, tas bija 6,5% pie ļoti lielas sabiedrības daļas, kura neizsaka savu viedokli.

"Lai arī ir vēl viens mēnesis līdz gada beigām, man jāatzīst, ka nebiju pietiekami novērtējis sabiedrības lielas daļas izteikti negatīvo noskaņojumu pret "Vienotību". Arī manis realizētā programma nav bijusi pietiekama, lai krasi mainītu attieksmi. Sev par attaisnojumu varu tikai teikt, ka es sekoju tam, ko teicu priekšvēlēšanu debatēs un partijas kongresā jūnijā. Tomēr mēdz teikt, ka tikai viens no reitingiem patiešām skaitās — un tās ir vēlēšanas," pauda politiķis.

Šajā vēlēšanu ciklā partijai jāņem vērā arī 12.Saeimas vēlēšanu "rūgtā mācība", norādīja Piebalgs. Lai gūtu labākus rezultātus vēlēšanās, partija nolēma piesaistīt ārpus partijas esošus kandidātus un arī atļaut veikt individuālas kampaņas. Tika izstrādātas attiecīgas vadlīnijas un noteikumi, lai garantētu likuma prasību realizēšanu, un visi kandidāti apņēmās to ievērot, parakstot attiecīgu dokumentu.

Runājot par politisko situāciju valstī, politiķis norādīja, ka populisma vilnis, kas šobrīd veļas pāri Eiropai, kā trauksmes zvans skan arī Latvijā. Sabiedrības klaji negatīvā reakcija uz šā gada budžeta pieņemšanu tam esot skaidrs apliecinājums.

Андрис Пиебалгс министр финансов председатель партии Единство - Sputnik Latvija
"Vienotībai" atņēma valsts finansējumu

"Budžets tika veidots pietiekami profesionāli, papildu finansējums ir izglītībai, veselības aizsardzībai, valsts drošībai. Tomēr šoreiz neapmierinātība nav par skaitļiem. Latvijas cilvēki sagaida profesionālu Saeimas darbu, nevis "budžeta pīrāga" dalīšanu," – uzsvēra Piebalgs.

Savukārt bijušais Latvijas premjers, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis uzskata, ka "Vienotībai" jāatgriežas pie saknēm — pie jautājumiem par tiesiskumu, oligarhu un naudas lomas mazināšanu politikā.

Viņš uzsvēra, ka "Vienotība" ar šiem jautājumiem ienāca politikā, un vēlētāji deva uzticības mandātu to risināšanai. Līdz ar to šīs idejas jāturpina uzturēt kā prioritāti un jāietekmē politiskā vide to īstenošanai, klāstīja Dombrovskis.

Viņš mudināja "Vienotības" politiķus nepadoties populismam, bet nākt ar pārdomātu piedāvājumu sociālā un ekonomikas jomā.

Populisms rada problēmas, nevis risina tās, uzsvēra politiķis.

Viņaprāt, pārfrāzējums "Rēgs klīst pa Eiropu. Populisma rēgs" kļuvis par realitāti. Dombrovskis to pamatoja ar dažādiem politiskiem notikumiem, tostarp Lielbritānijas referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis draud "Vienotībai" ar valdības maiņu

Tas rada nopietnus izaicinājumus, ko jūt arī Latvijā, teica Dombrovskis. Viņš uzsvēra, ka populisms nerisina problēmas, tomēr tā ir tradicionālo partiju atbildība, jo iedzīvotāji nejūtas saņēmuši atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem.

Dombrovskis norādīja, ka šajā laikā ir būtiskas investīcijas, strukturālās reformas un fiskālā atbildība.

Kā ziņots, "Vienotība" vakar Cēsīs pulcējusies kongresā, kas veltīts diskusijām par partijas mērķiem un uzdevumiem, sagaidot Latvijas simtgadi.

Kongresam bija izvirzīti 285 pārstāvji no vairāk nekā 2400 partijas biedriem. No rīta kongresā bija reģistrējušies 208 delegāti.

Ziņu lente
0