Latvijā krītas alkohola ražošana

© Sputnik / Артем Креминский / Pāriet pie mediju bankasAkohola ražošana. Foto no arhīva
Akohola ražošana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad alkohola akcīzes nodoklis iekasēts lielākā apjomā nekā pērn, ražošana sarukusi, taču Latvijas iedzīvotāju gaume joprojām ir tikpat daudzveidīga.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Šī gada deviņos mēnešos alkoholisko dzērienu ražošanas apjoms ir krities par 2,12% salīdzinājumā ar to pašu periodu 2015. gadā, informē LETA.

Krūze alus. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Cēsu alus" uzskata, ka aizliegums tirgot alu un kokteiļus PET pudelēs alkoholismu neapkaros

Lielākais ražošanas apjomu samazinājums ir vērojams vīna ražošanā — par 21,72%, savukārt raudzēto dzērienu grupā (alus, sidrs) ražošanas apjomi samazinājušies par 10,64%. Tendence nav jauna — pērnā gada pirmo deviņu mēnešu laikā Latvijā saražots par 2% mazāk alkoholisko dzērienu nekā gadu iepriekš.

Taču alkohola akcīzes nodokļa nestie ienākumi 2016. gada pirmo deviņu mēnešu laikā pieauguši par 5,6% salīdzinājumā ar to pašu periodu 2015. gadā, jo 2015. gada augustā un 2016. gada martā pieauga alus akcīzes likme.

Šī gada pirmo deviņu mēnešu laikā populārākais alkoholiskais dzēriens Latvijā bija kokteilis Cēsu Džons, populārākā alus šķirne — Cēsu alus ražotais Cеsu Premium. Pirmajā pusgadā līdera vietu ieņēma tā paša uzņēmuma gatavotais Miezītis, taču tas apkāpies otrajā vietā.

Alus. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā krītas alus ražošana, pieaug imports

Starp desmit populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem bija kokteilis Cēsu 14 %, Dins, dzirkstošais vīns Bosca, sidrs Somersby, kokteilis Black Balsam, "Rīgas šampanietis", brendijs Bonaparte, sidrs Fizz un stiprais vīns Agdam. Latviešiem noteikti nevar pārmest vienmuļu gaumi — sarakstā iekļauti visdažādākie alkoholiskie dzērieni.

Tomēr alus nevēlas padoties, un nākamgad noteikti turpinās papildināt Latvijas budžetu. Starp desmit populārākajām alus šķirnēm vietas ieņēmis Apinītis stiprais, Aldara gaišais un Aldaris 1865, ko ražo alus darītava Aldaris, Cido grupas ražotais Lāčplēsis Gaišais и Līvu Pilzenes, kā arī Walter no Brūža alus no Cēsu alus un Tērvetes Senču, ko ražo agrofirma Tērvete.

Šī gada jūlijā saņemtie dati liecina, ka 83-85% alus tirgus ieņem Aldaris, Cēsu alus un Cido Grupa produkcija, savukārt atlikušo apjomu savā starpā sadala aptuveni trīsdesmit mazās alus darītavas.

Ziņu lente
0