Politika

KNAB vadītājs izslēdzis kritiķus no biroja konsultatīvās padomes

© Wikipedia / State Chancellery of LatviaЯрослав Стрельчонок на пресс-конференции
Ярослав Стрельчонок на пресс-конференции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms pilnvaru beigām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, izslēdzis privātas organizācijas Delna un Providus no biroja konsultatīvās padomes.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, izslēdzis no biroja konsultatīvās padomes privātas organizācijas Delna un Providus, kas bieži kritizēja viņu, ziņo aģentūra LETA.

KNAB paziņojumā presei rakstīts, ka saskaņā ar padomes nolikumu tās sastāvu apstiprina KNAB priekšnieks. Tāpat nolikums nosaka gadījumus, kad KNAB priekšnieks ir tiesīgs izslēgt nevalstisko organizāciju no padomes sastāva. Izslēgšana ir iespējama, ja organizācija rakstveidā izteikusi attiecīgu lūgumu, ja tā tiek likvidēta, ja netiek ievērota nolikumā noteiktā sēžu apmeklēšanas kārtība, kā arī ja organizācija pieļāvusi rupju ētikas normu pārkāpumu.

Евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Delna: VID negodīgie darbinieki ir jāatlaiž no valsts iestādēm

1. novembrī sabiedrība par atklātību Delna un domnīca "Providus" kopīgi sagatavoja ziņojumu, kurā tika kritizēts Streļčenoks. Ziņojumā minēts, ka viens no iemesliem, kas vājinājis korupcijas apkarošanas darbu valstī, ir Streļčenoka vadības stils.

Kopš 2009. gada bija periods, kad KNAB strādāja, kā vienota komanda, tomēr kopš Streļčenoka iestāšanos amatā, par prioritāriem kļuvuši administratīvie jautājumi un sākās darbinieku demotivācija. Ziņojuma autori uzskata, ka Streļčenoks autokrātiski izmantojis savas pilnvaras un pārkāpis KNAB likumu tā toreizējā redakcijā: neievērot vienlīdzīgu, taisnīgu un godīgu personāla atlasi, amatos ieceļot sev pietuvinātus cilvēkus.

KNAB darbinieki sūdzējās par to, kā birojā nav tiešās komunikācijas ar padotajiem, jo Streļčenoks sazinās galvenokārt ar saviem vietniekiem.

Андрис Пиебалгс министр финансов председатель партии Единство - Sputnik Latvija
"Vienotībai" atņēma valsts finansējumu

Eksperti arī norādīja, ka iekšējā spriedze birojā tiek vairota ar disciplinārlietu palīdzību. Līdz 2016.gada aprīlim bija ierosinātas 22 disciplinārlietas. Pēc Delna un Providus izslēgšanas, konsultatīvā padomē paliek 15 organizācijas. "Delnas" vadītājs Jānis Volberts aģentūrai LETA uzsvēra, ka šāds solis ir "Streļčenoka kārtējā vājuma pazīme un klasisks veids, kā viņš šos piecus gadus ir strādājis".

Šis nav pirmais gadījums, kad pašreizējs KNAB vadītājs asi reaģē uz savas darbības kritiku. Pēc tam, kad šā gada jūnijā antikorupcijas politikas pētniece Līga Stafecka kritizējusi KNAB darbu, viņai nācās sniegt paskaidrojumus Valsts policijā.

Ziņu lente
0