Aizsardzības ministrija rosina ļaut NBS izmantot ārvalstīs reģistrētus auto Latvijā bez maksas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie priekšlikumi paredz samazināt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļi daudzbērnu ģimenēm, kā arī ļaut Ārlietu ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku ārzemēs strādājošam vai dienošam personālam izmantot ārvalstīs reģistrētu spēkratu Latvijā bez maksas.

RĪGA, 6. novembris — Sputnik. Kā ziņo aģentūra LETA, deputāti Imants Parādnieks, Inga Bite un Valters Dambe iesnieguši priekšlikumu, kas paredz, ka no nākamā gada daudzbērnu ģimene par vienu no tās locekļa īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli maksās transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par attiecīgo kalendāra gadu 50% apmērā.

Pieparkotas automašīnas ar Lietuvas numurzīmēm. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Automašīnu ar ārvalstu numuriem īpašniekiem Latvijā būs jāmaksā nodeva
Savukārt Aizsardzības ministrija iesniegusi priekšlikumu, saskaņā ar kuru AM un NBS personāls, kas pilda dienesta vai darba pienākumus ārvalstīs un kura automašīnas attiecīgajā valstī ir reģistrētas, nemaksā ar likuma grozījumiem iecerēto nodokli par ārvalstīs reģistrēta spēkrata lietošanu Latvijā.

Aizsardzības ministrija uzsver, ka šāds izņēmums ir nepieciešams, lai plānotajiem likuma grozījumiem nebūtu negatīvs iespaids uz ministrijas un NBS personālu ārvalstīs, kad personas atvaļinājuma, dienesta vai darba uzdevumā uzturas Latvijā.

Savukārt LRA frakcija iesniegusi priekšlikumu, kas paredz, ka persona, kurai pašai vai kopā ar laulāto vai kuras laulātajam apgādībā, aizbildnībā vai audžuģimenē ievietoti ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 24 gadiem, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, par vienu no tās īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli maksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par attiecīgo kalendāra gadu 50% apmērā, ja minētais transportlīdzeklis ir reģistrēts kā vieglais pasažieru vai plašlietojuma, kravas transporta kaste vai furgons, ja attiecīgā automobiļa pasažiera sēdvietu skaits pārsniedz četras vietas, autobuss ar pasažieru sēdvietu skaitu līdz 16 vietām, vieglais, kravas vai autobuss speciālais dzīvojamais.

Супружеская пара - Sputnik Latvija
Iespējams, pensijas tiks atbrīvotas no nodokļa

Vienlaikus frakcija no "No sirds Latvijai" aicina svītrot likuma grozījumus, kas paredz līdz 2019. gadam atlikt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas kārtības maiņu. Pašlaik transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis tiek maksāts par visu kārtējo gadu faktiski avansa veidā, tomēr atsevišķos gadījumos nodokļu maksātāji vēlāk lūdz atmaksāt pārmaksāto nodokļa daļu.

Sākotnēji bija plānots, ka jau no 2016. gada 1. janvāra nodoklis būs jāmaksā par faktisko transportlīdzekļa ekspluatācijas periodu, taču valdība pērn 2016. gada budžeta sagatavošanas laikā nolēma jauno kārtību atlikt līdz 2017. gada 1. janvārim. Savukārt patlaban Finanšu ministrija sagatavojusi grozījumus, kas paredz jauno kārtību atlikt vēl par diviem gadiem, lai papildus varētu nodrošināt nepieciešamo finansējumu jauno politikas iniciatīvu pasākumiem un ieviest nodokļu politikas pasākumus, kas koriģē 2017. gada nodokļu ieņēmumu bāzi. Pašreizējās kārtības maiņa varētu negatīvi ietekmēt uz 2017. gada valsts budžetu 33,6 miljonu eiro apmērā.

Ziņu lente
0