Ķīna vēlas palielināt Latvijas lauksaimniecības preču importu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
16+1 valstu biznesa foruma ietvaros Ķīnas premjerministrs Li Kecjans publicējis paziņojumu, kurā teikts, ka Ķīna ir kļuvusi par Latvijas lielāko tirdzniecības partneri ārpus Eiropas Savienības un šī tendence jāattīsta, palielinot Latvijas lauksaimniecības preču importu

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. LETA citē Ķīnas premjerministra Li Kecjana paziņojumu laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze". Premjers uzsver, ka Ķīnu un Latviju vieno savstarpējais izdevīgums un abpusējs ieguvums, un, lai to sekmētu, Ķīna vēlētos importēt no Latvijas vēl vairāk augstākās kvalitātes lauksaimniecības preču, lai ķīniešu patērētājiem piedāvātu izvēles daudzveidību.

Piens. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauņi pārdos pienu Ķīnā

25 gadu laikā, kopš pastāv Latvijas un Ķīnas diplomātiskās attiecības, gandrīz simtkārtīgi palielinājies abpusējās tirdzniecības apjoms, un pēdējo piecu gadu laikā Latvijas eksports uz Ķīnu pieaudzis trīs reizes.

"Abpusēji tiek panākti arvien jauni pragmatiskas sadarbības sasniegumi tādās jomās kā ostu būvdarbi, transports un loģistika, lauksaimniecības preču tirdzniecība, ieguldījumi rūpniecībā u.c. Ķīnas puse vēlas virzīt "Jostas un ceļa" iniciatīvas savietošanu ar Latvijas attīstības stratēģiju un izstrādāt visaugstākā līmeņa pragmatiskas sadarbības projektu. Kopīgiem spēkiem virzāma tirdzniecības liberalizācija un atvieglināšana, veicināma divpusējās tirdzniecības ilgtspējīga un līdzsvarota attīstība," – raksta Li Keicjans.

Ķīnas valdība apcer iespēju stimulēt uzņēmumus investēt Latvijā, aktīvi iesaistīties Latvijas dzelzceļa, ostu, lidostu un citu jaudīgu projektu celtniecībā, lai veicinātu straujāku abu valstu ekonomisko un tirdzniecības sadarbību.

"Ķīnu un Latviju vieno kontaktu un zināšanu apmaiņa. Pēdējos gados sakari mūsu tautu starpā kļūst arvien tuvāki, savstarpēja iepazīšana un draudzība nepārtraukti padziļinās. Tādiem pasākumiem kā "Lai priecīgi Pavasara svētki", Ķīnas mākslas izstāde "Zīda ceļš", "Baltijas valstu mākslas svētki", "Latvijas dienas" u.c. ir izdevies piesaistīt spēcīgu abu valstu iedzīvotāju interesi. Konfūcija Institūts un Konfūcija klases ir iesakņojušās un turpina plaukt Latvijā, savukārt divās Ķīnas augstskolās aizsākta latviešu valodas apmācība. Šobrīd vairāk nekā 160 studentu no Latvijas mācās Ķīnas augstskolās, arī ķīniešu studenti dodas mācīties uz Latviju," — teikts paziņojumā.

Ķīna ieinteresēta attīstīt kultūras un tūrisma sakarus ar Latviju, lai ļautu cilvēkiem iepazīt vieniem otru, lai Ķīnas un Latvijas draudzība turpinātos mūžos.

Rīga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ķīnieši vairs nevēlas saņemt uzturēšanās atļaujas Latvijā

"Vēl viena būtiska programmas daļa, kura man jāveic Latvijas apmeklējuma laikā, ir dalība piektajā Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu vadītāju sanāksmē. Pirmo reizi "16+1" līderu sanāksme tiek rīkota Baltijas valstu reģionā, tādēļ šim notikumam ir īpaša nozīme. Ķīnas puse augstākajā mērā novērtē lielo Latvijas puses darbu, kas ieguldīts sanāksmes rīkošanā un "16+1" sadarbības platformas veicināšanā," — uzsver Ķīnas premjers.

Ķīnas premjerministrs atgādinājis, ka "16+1" formāts ir Ķīnas iniciatīva, lai veicinātu draudzīgu sadarbību ar Centrālās un Austrumeiropas valstīm. Iniciatīva tika pasludināta pirms vairāk nekā četriem gadiem, bet "16+1" sadarbība top dienu no dienas, pamazām kļūstot ienesīgāka un auglīgāka.

"Mēs ar 16 valstu vadītājiem kopīgi veidosim jaunu attīstības koncepciju, skaidrus sadarbības principus un veidus, spēcīgi virzīsim sadarbību savstarpējās savienojamības un kapacitātes jomas, rosināsim Ķīnas Eiropas zemes-jūras ekspreša un Ķīnas Eiropas starptautiskās kravu pārvadājumu līnijas celtniecību, ieviesīsim jauninājumus finanšu sadarbības veidos, stiprināsim cilvēku kontaktus un kultūras apmaiņu, veicināsim jaunu "16+1" sadarbības pakāpi, veicinot visu iesaistīto valstu, tostarp ari Latvijas, ļaužu pārticību," — teikts paziņojumā.

Jau ziņots, ka valsts augstākās amatpersonas šodien tiksies ar Ķīnas premjerministru Li Kecjanu.

Šī ir Ķīnas premjerministra pirmā oficiālā vizīte Latvijā. Tās laikā viņš tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām un piedalīsies Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas sadarbības formāta pasākumos.

Biznesa forums notiks no 4. līdz 6. novembrim, un tajā piedalīsies 750 augsta līmeņa valsts un uzņēmējdarbības pārstāvji no 17 valstīm.

Ziņu lente
0