Uzņēmēji atzīst, ka Latvijai vajadzīgi viesstrādnieki

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmēji atbalsta ideju par iespēju uzņēmumiem piesaistīt viesstrādniekus, jo tādējādi var risināt problēmas, kas saistītas ne tikai ar augsti kvalificēta, bet arī mazkvalificēta darbaspēka pieejamību.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Latvijai būtu jāpadomā par viesstrādniekiem, kas ļautu risināt darbaspēka trūkuma problēm, šodien "SEB bankas" rīkotajā preses konferencē par Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptaujas rezultātiem atzina uzņēmēji, vēsta LETA.

Мусульманка в хиджабе - Sputnik Latvija
Musulmaņu skaits Eiropā aug

"SEB bankas" aptaujas rezultāti liecina, ka visās trijās Baltijas valstīs pieaugs darbaspēka pieprasījums. Pērnajā aptaujā 21% finanšu direktoru Latvijas uzņēmumos prognozēja darbaspēka pieprasījuma pieaugumu, taču šogad šādu viedokli pauž 25% respondentu. Lietuvā pieprasījumu pēc darbaspēka pieaugumu pauž 43% aptaujāto (pērn — 29%).

Uzņēmuma "Elko Grupa" direktors Svens Dinsdorfs atgādināja, ka patlaban jautājums par viesstrādnieku piesaisti zināmā mērā tiek noklusēts un aicināja politiķus aktīvāk risināt šo jautājumu.

"Arī uzņēmumiem šajā jautājumā ir jābūt aktīvākiem un jāveicina plašākas diskusijas, jo ir skaidrs, ka drīz fiziski pietrūks darbaspēka. "Elko grupa" reiz pētīja iespējas piesaistīt darbaspēku no citām valstīm, taču sapratām, ka procedūra ir sarežģīta. Uzskatām, ka uzņēmumiem ir jābūt iespējai piesaistīt viesstrādniekus un valstij ir jānodrošina šāds mehānisms," uzsvēra Dinsdorfs.

Arī "Food Union" grupas viceprezidents Normunds Staņēvičs atbalstīja ideju par iespēju uzņēmumiem piesaistīt viesstrādniekus, jo viņa ieskatā tādējādi var risināt problēmas, kas saistītas ne tikai ar augsti kvalificēta, bet arī mazkvalificēta darbaspēka pieejamību.

На ярмарке вакансий в Центре занятости населения во Владимире - Sputnik Latvija
Latvijā bezdarbnieku vidū vīriešu skaits ir lielāks

"Šis ir politiskās gribas jautājums. Tāpat ir skaidrs, ka arī Latvijas sabiedrība nav īsti gatava. Tomēr mums ir jāstrādā ar politiķiem, lai veidotu likumdošanas bāzi, kā arī jārunā ar paziņām, draugiem un kolēģiem, lai skaidrotu sabiedrības integrācijas jautājuma nozīmi kopējās labklājības celšanā," pauda Staņēvičs.

"SEB bankas" valdes loceklis Ints Krasts šodien žurnālistus informēja, ka visu trīs Baltijas valstu lielo uzņēmumu finanšu direktori ir noskaņoti optimistiski, vērtējot gan biznesa vidi, gan sava uzņēmuma finansiālo stāvokli. Lai arī finanšu direktori Latvijā un Igaunijā ir noskaņoti pozitīvi, tomēr Lietuvā optimisms ir lielāks.

Tajā pašā laikā aptaujā secināts, ka Baltijas valstu lielo uzņēmumu lielākie izaicinājumi ir pieprasījums pēc produktiem un pakalpojumiem, kvalificēta darbaspēka pieejamība un darba samaksas tendences.

Ziņu lente
0