Latvijas Bankas vadītājs informē par Latvijas ārējiem parādiem

© Latvijas Banka / Latvijas eiro konferenceLatvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs
Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas vadītājs pieļāva iespēju, ka valsts varētu saskarties ar grūtībām, apkalpojot ārējo parādu.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs pavēstīja, ka pēdējo desmit gadu laikā valsts ārējais parāds sasniedzis 9,5 miljardus eiro — šajā laikā tas pieaudzis seškārt.

Radiostacijas Baltkom ēterā Ilmārs Rimšēvičs pauda, ka viņu satrauc valsts ārējo aizņēmumu pieaugums.

"Mani satrauc tas, ka Latvijas ārējais parāds aug. Ja pirms 10 gadiem tie bija 1,5 miljardi eiro, šodien ārējais parāds sastāda 9,5 miljardus. Labi, ka pašlaik šī parāda procentu likmes ir zemas. Tas ļauj vēl mazliet aizņemties un apmierināt pašreizējās vajadzības," — teica Latvijas Bankas vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka šo parādu apkalpot būs daudz grūtāk, ja mainīsies ekonomiskā situācija un pieaugs procentu likmes.

Eiro - Sputnik Latvija
Neizmantotu iespēju laiks: Rimšēvičs apkopojis 2016. gada rezultātus
Iepriekš Latvijas Bankas vadītājs vēstīja, ka valsts ekonomika atdziest. Pēc viņa domām, aizejošais gads ir kļuvis par neizmantoto iespēju gadu, kam par iemeslu kļuvuši neapgūtie finanšu resursi: "Resursi nav izmantoti, tātad nav izmantotas ari iespējas."

Finanšu ministrija agrāk vēstija, ka nākamgad gaidāma ātrāka un efektīvāka ES fondu piešķirto līdzekļu apgūšana, pateicoties valdības lēmumiem.

Apkopojot trešā ceturkšņa rezultātus FM pavēstīja, ka krītas IKP pieauguma tempi. Eirozonas ekonomika trešajā ceturksnī pieaugusi par 1,6%, taču Latvijas IKP pieaugums sastādījis 0,7-0,8% salīdzinājumā ar 2015. gada trešo ceturksni.

Oktobra beigās Eiropas statistikas birojs Eurostat ziņoja, ka 2015. gada beigās Latvijas valsts parāds veidojis 36,3% IKP. Igaunijā šis rādītājs sastāda 10,1% IKP — tas ir zemākais Eiropas Savienībā. Lietuva pērno gadu noslēgusi ar valsts parādu 42,7% apmērā no IKP. Lielākais valsts parāds ir Grieķijā — 177,4% IKP.

Ziņu lente
0