ZZS līderis skaidro, kāpēc Šadurska demisija netika atbalstīta

© Sputnik / Sergey MelkonovŠadurskis. Foto no arhīva
Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārlis Šadurskis ir valdības vājais punkts, tomēr Zaļo un zemnieku savienība neatbalstīja viņa gāšanu, jo tas nozīmētu pašu vadītās valdības krišanu.

Rīga, 31. oktobris — Sputnik. ZZS līderis Augusts Brigmanis intervijā "Neatkarīgajai" pastāstījis, kāpēc ZZS neatbalstīja Izglītības ministrijas vadītāja demisiju, vēsta aģentūra LETA.

Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ušakovs: ar tādu ministru var izdzenāt visus skolēnus

"Uzskatu izglītības ministru un viņa ministriju par valdības vājo punktu, taču atbalstīt Šadurska demisiju nozīmētu valdības krišanu. Vai ZZS to vajag? Tur nebūtu nekādas loģikas. Mūsu pamatmērķis ir pieņemt labu valsts budžetu, nevis gāzt pašiem savu valdību opozīcijai par prieku," — paudis Brigmanis.

Viņš izskata, ka izglītības jomā lielākā nozīme ir ministrijas ierēdņiem un ministra komandai. "Viens pats ministrs jau nav liels karotājs — viņš var būt dzinējspēks vai stūrmanis kuģim. Redzams, ka īsti labi nav veikusies tie aprēķini un viss nav bijis izsvērts — ir virkne skolu, kur skolotājiem atalgojums ir samazinājies, nevis cēlies," — citē LETA Birgmaņa vārdus.

Veselības ministrijas vadītājas darbu, kaut gan šajā nozarē arī ir vērojamas nopietnas problēmas, ZZS līderis tomēr nav kritizējis: "Veselības ministre Čakša jau ļoti cītīgi strādā pie reformas, un vezums ir izkustējies. Būs pārmaiņas onkoloģijas jomā, tiks beidzot reāli ieviesta e-veselība, topošajiem ārstiem būs dota iespēja agrāk iesaistīties praktiskajā darbā, ir paredzēts kapitācijas naudas palielinājums ģimenes ārstiem utt."

"Ir skaidrs, ka nepieciešama nauda, un tajā pašā laikā ir skaidrs, ka šo naudu nevar ņemt, paceļot kādus nodokļus. Diemžēl nauda kokos neaug, un līdz 1. aprīlim tā būs jāatrod," — skaidrojis deputāts.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uztici, bet pārbaudi: Šadurskis par grozījumiem Izglītības likumā

Uz jautājumu, kur ņemt nepieciešamos līdzekļus, un, vai obligāta veselības apdrošināšana varētu kļūt par šīs problēmas risinājumu, Brigmanis atbildējis, ka tā arī varētu būt, "taču pašlaik neizteikšu kādu galīgu secinājumu, jo par to vēl notiek aktīvas diskusijas, tiek vērtēti iespējamie ieguvumi un riski. Mēs nevēlamies nonākt tādā pašā situācijā, kā nupat izglītības sistēma, kur nauda ir atrasta, iedota, bet visi ir neapmierināti".

Jautāts vai būs, vai nebūs ievests jauns nodoklis, Brigmanis atteicis: "Bet kaut kas būs jādara. Nevaru piekrist veselības arodbiedrību līderiem, ka citām nozarēm ir iedots dāsnāk, tāpēc jāpaņem nauda no citām nozarēm un jāatdod veselībai. Diezin vai var kādu naudu paņemt no izglītības vai kultūras. Tur būs jāveic daži skarbi pasākumi, un pie tiem pēc tam konsekventi jāturas un ar tiem jārēķinās."

"Māris Kučinskis ir apņēmies nodokļus necelt, un pie šādas līnijas valdība turas. Smags jautājums ir tikai veselības sistēma, kur trūkst līdzekļu, un pie risinājuma būs jānonāk," — piebildis politiķis.

Ziņu lente
0