Gripa atklāj sezonu: vakcīnu Latvijā pietiks visiem

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВакцинация против гриппа
Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām gripa Latvijai gājusi secen, taču nebūt ne sekmīgās vakcinēšanas kampaņas dēļ – Latvijā pret gripu vakcinējušies nepilns 1% iedzīvotāju.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Pagājušajā nedēļā ģimenes ārsti nav reģistrējuši nevienu gripas gadījumu, taču akūtu elpošanas ceļu saslimšanas gadījumu skaits valstī aug, un jau tagad ir skaidrs, ka gripas epidēmija šosezon garām nepaies.

Pagājušajā nedēļā bija reģistrēti 1130,8 akūtu elpošanas ceļu saslimšanas gadījumu skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Statistika liecina, ka visbiežāk saaukstējušies Daugavpils un Jelgavas iedzīvotāji.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Pagājušajā nedēļā Latvijā pēc gripas miruši pieci cilvēki

Pirms divām nedēļām Latvijā fiksēti pirmie gripas gadījumi. Epidēmijas situācija tiek izsludināta, ja fiksēti 100 saslimšanas gadījumi 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Pagaidām valsti ir pieci slimnieki, un ārsti nesniedz prognozes par to, kad Latvijā varētu sākties gripas epidēmija. Skaidrs ir tikai tas, ka tā būs. Domājams, gripa aktivizēsies gada beigās vai nākamā gada sākumā.

Pagājušajā sezonā Slimību profilakses un kontroles centrs informēja, ka epidēmija sākusies janvārī. Parasti gripas epidēmija Latvijā ilgst 8-12 nedēļas. Ziemā par tās upuriem kļuva 59 cilvēki.

Paradums potēties

Nesen Zāļu valsts aģentūra nomierināja iedzīvotājus: šosezon pērnā situācija neatkārtosies, gripas vakcīnu pietiks visiem.

Mediķi atgādina, ka gripas vakcīnas valstī saņem pārāk maz cilvēku. Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs uzskata, ka nepieciešams panākt, lai pret gripu potētos 75% cilvēku vecumā no 60 gadiem, taču Latvijā vakcīnas saņēmuši mazāk, kā 3% cienījama vecuma cilvēku, un kopējais vakcinēto skaits sastāda apmēram 0,61% iedzīvotāju.

Speciālisti uzsver, ka gripas vakcīnas īpaši nepieciešamas grūtniecēm, jaundzimušajiem, gados veciem cilvēkiem un tiem, kas cieš hronisku slimību rezultātā. Ārsti atzīmē, ka stereotips par vakcīnu liegumu grūtniecēm ir jāmaina, turklāt valsts kompensē grūtniecēm 50% vakcīnas cenas.

Speciālisti uzskata, ka pret gripu jāpotējas novembra sākumā – tādā gadījumā vakcīna darbosies visā epidēmijas periodā. Vakcīna izmaksā apmēram 7 eiro. Dažkārt pote no gripas neglābj, taču ļauj pārciest slimību vieglākā formā un mazināt ārstēšanās izdevumus.

Ziņu lente
0